lečenje bolesti zavisnosti

Bolesti zavisnosti- šta su bolesti zavisnosti i kako se leče

Bolesti zavisnosti su ozbiljan problem koji pogađa mnoge ljude širom sveta. One se javljaju kada osoba postane zavisna od određene supstance ili ponašanja, kao što su alkohol, droge, kockanje, internet ili video igre. Bolesti zavisnosti mogu imati različite uzroke, a najčešće su povezane sa psihološkim i emocionalnim faktorima.

Kako nastaju bolesti zavisnosti

Bilo da je u pitanju zavisnost od droge ili zavisnost od kockanja, uzroci bolesti zavisnosti su često složeni i multifaktorski. Psihološki faktori, poput stresa, depresije ili anksioznosti, mogu uticati na razvoj zavisnosti, kao i biološki faktori, poput genetike ili neurorazvojnih poremećaja.

Važno je napomenuti da bolesti zavisnosti ne pogađaju samo pojedince koji su slabi ili moralno nesposobni. Zavisnost je ozbiljna bolest koja može da pogodi bilo koga, bez obzira na životnu dob, obrazovanje ili socijalni status.

lečenje zavisnosti

Kako se leče bolesti zavisnosti

Lečenje bolesti zavisnosti je neophodno. Najefikasniji pristup lečenju zavisnosti je integrativni pristup koji kombinuje medicinsku terapiju, psihološku terapiju i podršku društvene zajednice.

Kod nas nećete dobiti samo prazno obećanje da ćemo vas izlečiti. Ono čime obezbeđujemo trajno ostavljanje štetnih supstanci i po čemu se razlikujemo od ostalih jeste što obezbeđujemo SISTEMSKO LEČENJE BOLESTI ZAVISNOSTI. 

Lečenje bolesti zavisnosti podrazumeva LEČENJE PO FAZAMA i uključuje vaše OKRUŽENJE, čime zasigurno dobijate bitku nad psihoaktivnim supstancama. Započinje se detoksikacijom, nakon čega se nastavlja psihoterapijsko lečenje. Veliki broj psihijatrijskih ordinacija zasniva lečenje samo na detoksu, bez sistemskog lečenja koje je VEOMA BITNO DA NE BISTE POSTALI POVRATNIK.

Obezbeđujemo i BOLNIČKI SMEŠTAJ.

Medicinska terapija obično uključuje lekove koji pomažu u ublažavanju simptoma povlačenja i smanjenju želje za supstancom, kao što je heroin, kokain i sl. ili ponašanjem na koje je osoba zavisna. Psihološka terapija može uključivati ​​individualnu terapiju, grupnu terapiju ili terapiju porodice, a fokusira se na razumevanje uzroka zavisnosti i razvoj zdravih strategija za upravljanje stresom i emocijama.

Podrška društvene zajednice je takođe ključna za uspešno lečenje bolesti zavisnosti. To može uključivati ​​grupne terapijske sesije, savetovanje, podršku grupe za samopomoć ili druge vrste zajedničkih aktivnosti koje pomažu osobi da se oseća manje izolovano i više povezano sa drugim ljudima.

Često se dešava da kada zavisnik prihvati lečenje u zdravstvenoj ustanovi, pokušava da teži ka nekoj “drugoj verziji lečenja”, da “ubrza” ili odbije neke elemente programa. Sve su ovo otpori i manevri zavisnika da se izbegne “raskid”sa problemom (drogomalkoholomkockomtabletama).

Bolesti zavisnosti su ozbiljan problem koji zahteva sveobuhvatno lečenje

Važno je razumeti da zavisnost nije stvar izbora ili slabosti volje, već da je u pitanju bolest koja zahteva medicinsku pomoć i psihološku podršku. Integrativni pristup koji kombinuje medicinsku terapiju, psihološku terapiju i podršku društvene zajednice može biti najefikasniji način lečenja bolesti zavisnosti.

Prevencija bolesti zavisnosti je od velike važnosti. Edukacija o štetnosti određenih supstanci kao što su kokain, heroin ili ponašanja, kao i razvijanje zdravih navika za upravljanje stresom i emocijama mogu pomoći u sprečavanju razvoja zavisnosti. Važno je razgovarati sa decom i tinejdžerima o rizicima od zavisnosti i pružiti im podršku u razvoju zdravih navika i strategija za upravljanje stresom.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju bolesti zavisnosti i zakažete svoj prvi termin, kontaktirajte nas na mail: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)