BURNOUT

Kako sprečiti burnout – sagorevanje na poslu

Sindrom sagorevanja, poznat i kao “burnout” sindrom, predstavlja ozbiljno stanje emocionalnog, fizičkog i mentalnog iscrpljenja koje može nastati kao rezultat hroničnog stresa na poslu ili u drugim sferama života. Ovaj sindrom često pogađa ljude koji rade u zahtevnim i stresnim okruženjima, kao što su medicinski radnici, nastavnici, menadžeri i drugi profesionalci čije su obaveze vezane za visok nivo odgovornosti i emocionalnog angažovanja. Osobe koje su podložne sindromu sagorevanja često doživljavaju osećaj iscrpljenosti, gubitka motivacije, depresije, anksioznosti i smanjenja efikasnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Prevencija ovog sindroma uključuje uspostavljanje balansa između poslovnih i privatnih obaveza, redovno vežbanje, negovanje hobija i aktivnosti koje pružaju zadovoljstvo, kao i STRUČNA PODRŠKA PSIHIJATRA  ukoliko se primete simptomi sagorevanja.

Simptomi sindroma sagorevanja

Sindrom sagorevanja može se manifestovati kroz različite simptome, a neki od najčešćih uključuju:

 1. Emocionalna iscrpljenost: Osoba može osećati konstantan umor i emotivnu prazninu, što može dovesti do apatije i nedostatka motivacije.

 2. Ciničnost i izolacija: Ovo se odnosi na razvijanje negativnog stava prema poslu, kolegama i klijentima, te povlačenje i izolaciju od njih.

 3. Smanjena efikasnost: Osoba može primetiti smanjenje produktivnosti i povećanje grešaka u radu, uprkos uloženom trudu.

 4. Fizički simptomi: U nekim slučajevima, sindrom sagorevanja može izazvati fizičke simptome poput glavobolja, bolova u mišićima, problema sa spavanjem i gastrointestinalnih tegoba.

Uzroci sindroma sagorevanja

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju sindroma sagorevanja:

 1. Visok nivo stresa: Radna okruženja koja su podložna visokom nivou stresa, kao što su zahtevni poslovi sa rokovima, nedostatak resursa ili konfliktni odnosi na poslu, mogu povećati rizik od sindroma sagorevanja.

 2. Nedostatak kontrole: Osobe koje imaju osećaj da nemaju kontrolu nad svojim radnim okruženjem ili zadacima mogu se osećati bespomoćno i izgubljeno, što može doprineti sindromu sagorevanja.

 3. Nedostatak podrške: Nedostatak podrške od strane nadređenih ili kolega može povećati osećaj izolacije i stresa, što dalje može doprineti razvoju sindroma sagorevanja.

 4. Nedostatak balansa između posla i privatnog života: Osobe koje nemaju dovoljno vremena za odmor, oporavak i aktivnosti koje ih ispunjavaju van posla takođe su podložne sindromu sagorevanja.

Prevencija i lečenje

Prevencija sindroma sagorevanja ključna je za očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Neke od strategija koje se mogu primeniti u prevenciji sindroma sagorevanja uključuju:

 1. Postavljanje granica: Važno je postaviti granice između poslovnih i privatnih obaveza, te se pridržavati rasporeda koji omogućava dovoljno vremena za odmor i oporavak.

 2. Praćenje simptoma: Važno je pratiti simptome sindroma sagorevanja i potražiti pomoć stručnjaka ukoliko primetite da se simptomi pogoršavaju ili ometaju vaš svakodnevni život.

 3. Podrška na radnom mestu: Radna okruženja koja promovišu podršku, saradnju i otvorenu komunikaciju mogu doprineti smanjenju stresa i sprečiti razvoj sindroma sagorevanja.

 4. Pomoć STRUČNJAKA: U slučaju da sindrom sagorevanja već postoji, važno je potražiti pomoć stručnjaka, poput psihoterapeuta ili psihijatra, koji mogu pružiti podršku i terapiju koja je potrebna za oporavak. Uz odgovarajuće strategije prevencije i lečenja, moguće je prevladati sindrom sagorevanja i vratiti se osećaju zadovoljstva i ispunjenosti na poslu i u životu.

 

Sindrom sagorevanja, poznat i kao “burnout” sindrom, predstavlja ozbiljno stanje koje se javlja kao posledica dugotrajnog izlaganja stresu na poslu ili u drugim životnim sferama. Ovaj sindrom karakteriše emocionalno, fizičko i mentalno iscrpljenje, te gubitak interesovanja i motivacije za rad. Ukoliko osećate ove simptome potrebna je STRUČNA POMOĆ.

Ukoliko osećate simptome burnout sindroma zakažite termin, kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *