MARIHUANA

Zavisnost od marihuane

Zavisnost od marihuane nastaje hroničnom konzumacijom marihuane. Marihuana je naziv za indijsku konoplju (Cannabis) u Evropi i Americi. 

Cannabis je biljka koja raste na mnogim područijima, a naručito u tropskim predelima. Lišće ženske biljke, kao i cvetovi se mogu pušiti ili pripremiti kao čaj. Smola biljke ime dejstvo jača i naziva se hašiš.  Prah koji se pravi od dlačica koje se skidaju sa lišća Cannabisa se naziva kif. Biljka kanabisa već vekovima unazad se koristi u medicinske i zabavne svrhe.

Reakcije na marihuanu i na ostale psihoaktivne supstance je individualna.

Droge nastale iz prirodnih izvora će različito delovati na pojedinca, dok sintetičke koje su nastale u laboratoriji izazivaju uvek istu reakciju kod konzumenata.

Kod marihuane, faktori kao što su ličnost, situacija, okruženje itd. igraju bitnu ulogu.

Način delovanja

Kada se THC puši, pluća ga apsorbuju momentalno i putem krvi ga dovode do srca, a zatim mozga. Iako THC zapravo nestaje iz mozga već nakon nekoliko sati, on se akumulira u jetri, bubrezima i testisima.

Kako THC deluje na organizam?

U ljudskom mozgu se luče supstance slične THC-u. One deluju preko istih receptora preko kojih deluje THC koji se unosi marihuanom. Unet THC se upliće u prirodno funkcionisanje mozga i remeti ga.  Istraživanjima je urvtđeno da dolazi do posledica na učenje i pamćenje

THC utiče na imuni sistem, ubrzava se rad srca za 20 do 30 otkucaja po minuti, na smanjenje reproduktivne funkcije oba pola.

Hronična upotreba marihuane izaziva različita oštećenja pluća. Štetnija je kombinacija pušenje i duvana i marihuane. Količina unetog duvana kod prosečnog pušača značajno je veća od količine unete pušenjem marihuane, ali toksini marihuane snažnije oštećuju pluća.

Ovde značajnu ulogu igra način pušenja zato što se dim marihuane uobičajeno unosi značajno snažnijim udahom, prodire dublje u pluća i zadržava se u plućima duže.

Dejstvo marihuane

Način pušenja određuje procenat THC-a koji će ući u krv. Dejstvo marihuane nastaje odmah posle pušenja dostiže maksimum za 30-ak minuta i traje 2-4 sata. Polovina unete količine THC-a ostaje u krvi i 20 sati nakon pušenja. Zato neki efekti marihuane na mentalne i telesne funkcije mogu trajati danima.

Produženo dejstvo marihuane može trajati i do 48 sati, i u većoj meri ometa kognitivne sposobnosti.

Veliki uticaj ima godina u kojoj se počelo sa konzumacijom. Ako se marihuana puši u većoj meri dok mozak još nije do kraja oformljen (do kraja adolescencije), kognitivni deficiti su značajno veći.

Efekti uzimanja marihuane su: opuštanje, osećaj sreće, popravljanje raspoloženja, euforija, kreativno razmišljanje, apstraktno mišljenje i tok ideja olakšano teče, osećaj važnih otkrića i uvida u život i sopstvenu ličnost, drugačiji ugao gledanja na stvari, snažnije doživljavanje pojedinih aspekata, kao što je muzika, analgetičkivefekat (smanjuje bol).

Negativni efekti marihuane: muka, suvoća usta, problemi disanja, znojenje i sl., promena u krvnom pritisku, ubrzan rad srca, nemogućnost procene vremena i prostora (udaljenosti i trajanja), otežano kretanje i sporoća, preosetljivost na stimuluse (auditivne, taktilne, kinestetičke, olfaktorne, itd.), osećaj anksioznosti, panike i druga stanja straha, letargija, nemogućnost spavanja ili preterana pospanost, paranoidna reakcija i druge psihotične reakcije, osećaji konfuzije, izgubljenosti, nemogućnost koncentracije i rasuđivanja, osećaji utrnutosti delova tela ili lica, nemogućnost praćenja toka misli i „jureće misli“, razvijanje zavisnosti pri intenzivnom korišćenju.

Da li se od marihuane može postati zavistan?

Za marihuanu se smatra da ne stvara fizičku, već samo psihičku zavisnost, ali to nije u potpunosti tačno. Učestalo korišćenje visokih doza dovodi do razvoja tolerancije i blagih apstinencijalnih tegoba po njenoj obustavi. Nakon redovne upotrebe, osoba oseća želju da puši sve češće. Ako pokuša da smanji pušenje, osoba nije u stanju da ostane dosledna svojoj odluci.

Apstinencijalni sindrom (kriza) je  blagog do srednjeg intenziteta, može trajati od 1 do 6 nedelja. Simptomi koji se javljaju usled kriziranja su: anhedonija, demotivacija, nervoza, uznemirenost, glavobolja, nekad i blaga mučnina, smanjen apetit, problem sa spavanjem, želja za konzumiranjem, kao i osećaj da je svakodnevni život dosadan. Jačina kriziranja zavisi od količine i dužine prethodnog konzumiranja, kao i od same individue.

Dokazano je da česta upotreba marihuane ili upotreba preterane količine odjednom, predstavlja rizik po telesno i mentalno zdravlje svake individue. Hronična konzumacija marihuane čini život bezukusnim, teškim i sve manje smislenim i vrednim življenja.

Lečenje je efikasnije kad se zavisnost ranije uoči.  Za zavisnike od marihuane kao i za zavisnike drugih bolesti zavisnosti neophodna je detoksikacija (Prva faza u lečenju bolesti zavisnosti). Da bi se problem zaista rešio, nakon prve faze neophodno je da zavisnik nastavi lečenje u Drugoj fazi lečenja bolesti zavisnosti (videti više u Metode lečenja).

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)