NESANICA

Šta je nesanica?

“Normalno spavanje” obuhvata definisanje dužine spavanja u odnosu na uzrast i određene okolnosti. Subjektivni doživljaj odgovarajućeg spavanja zavisi od niza individualno-psiholoških i situacionih momenata, bitno određuje ocenu kvaliteta spavanja. Nesanica može da bude u početku, tokom uspavljivanja (osoba provede 3-4 sata uspavljujući se i napokon se uspava u 4 ili 5 ujutro) ili može da bude prisutna tokom spavanja (da se osoba uspava bez problema, a nakon 2 sata počinje buđenje i to se nastavlja do kraja noći) ili da se budi nakon 3-4 sata spavanja i više ne može da zaspi

Simptomi nesanice

Kakav god da je tip nesanice, tokom dana se oseća umorno i iscrpljeno, ali se sve ovo ponavlja svako veče. Nesanica se najčešće javlja u okviru drugih oboljenja: depresije, anksioznosti, bolesti zavisnosti i dr.

Po utvrđivanju da je nesanica prisutna, obavezno je javljanje psihijatru. Psihijatar će iscrpnim razgovorom utvrditi o kom tipu nesanice se radi i na taj način napraviti plan za promenu dnevno-noćnog ritma, uključiti odgovarajuću terapiju i psihoterapijski model, a onda pratiti tok lečenja i oporavka.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)