KOKAIN

Zavisnost od kokaina

Kokain je jedna od najstarijih poznatih supstanci koja deluje na centralni nervni sistem (CNS) i vrlo brzo izaziva zavisnost. Čist kokain je prvi put dobijen iz lišća Erythoroxylon Coca, grma koji raste u zemljama Južne Amerike – u Peruu i Boliviji.

Kokain se obično prodaje na ulici kao fini beli prah, kristalizovani prah koji se u slengu zove koka, belo, sneško, koks. Ulični dileri u kokain dodaju skrob, prašak za pecivo, šećer  ili druge supstance kao što je prokain (lokalni anestetik) ili stimulanse kao što su  amfetamini.

Postoje dve forme kokaina: hidrohloridfreebase (slobodna baza). Hidrohlorid ili kokain u prahu rastvara se u vodi, najčešće se uzima ušmrakavanjem ili intravenski. Krek je ulični naziv za slobodnu bazu kokaina. Dobio je naziv krek (creck) zbog toga što se čuje pucketanje kada se dobijena smeša puši. Ovako brz i snažan efekat kao i sama cena kreka na ulici doveo je do velike popularnosti ove supstance sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Ponekad se kokain kombinuje sa heroinom i to se naziva speedball.

Načini unošenja kokaina

Kokain se može uneti: oralno (žvakanjem), intravenski, na nos ušmrkivanjem i pušenjem.

Svaki od načina unošenja dovodi do apsorpcije kokaina koji putem krvotoka pronalazi svoj put do mozga.

Jednokratnim uzimanjem kokaina ne može se razviti zavisnost. Međutim, kada se zloupotreba kokaina nastavlja, razvija se tolerancija. Tolerancija predstavlja količinu same supstance koja je neophodna za postizanje željenog efekta. Do povećanja tolerancije dolazi kada se javi potreba organizma za uzimanjem češće i veće količine kokaina kako bi se doživeo isti efekat kao i kod prvog uzimanja.

U slučajevima kada je prošlo dosta vremena od poslednjeg uzimanja kokaina sećanje na euforiju izazvanu kokainom ili izloženost dešavanjima vezanim za upotrebu droge (društvo sa kojim je korišćen, klubovi, određena muzika…), može izazvati  pojavu velike žudnje pa i recidiv.

Efekti nakon uzimanja kokaina

Smatra se da su efekti kokaina rezultat njegove sposobnosti da ometa resorpciju dopamina od strane nervnih ćelija.

Efekti kokaina se javljaju odmah po uzimanju jedne doze i nestaju nakon nekoliko minuta ili sati.

Uzet u malim količinama kokain obično kod korisnika stvara osećaj euforije, energičnost, govorljivost i dolazi do promene u percepciji. Neki korisnici smatraju da im kokain pomaže pri bržem izvođenju jednostavnih i intelektualnih zadataka, dok se kod drugih javljaju suprotni efekti.

Ponekada može doći i do iznenadne smrti nakon prvog uzimanja kokaina. Izazvane smrti kokainom su rezultat prestanka rada srca ili napada koji za posledicu ima prestanak rada respiratornog  sistema.

Efekti koje ima kokain odmah nakon konzumiranja: povećana energija, smanjen apetit, mentalna budnost, ubrzan srčani ritam, suženje krvnih sudova, povišena telesna temperatura, proširene zenice.

Šta se dešava ukoliko se nastavi sa uzimanjem kokaina?

Duži period korišćenja kokaina dovodi do: stvaranja zavisnosti, razdražljivosti i promene raspoloženja, nemir, paranoja, slušne halucinacije.

Ukoliko se nastavi sa uzimanjem kokaina u sve većim količinama, razvija se kokainska zavisnost. Kod kokainske zavisnosti može da dođe do povećane razdražljivosti, nemira i paranoje usled čega se može razviti prava paranoidna shizofrenija gde osoba gubi svaki kontakt sa realnošću i doživljava slušne halucinacije.

Posledice uzimanja kokaina

Kao posledica kokainske zavisnosti dolazi do pojave zdravstvenih tegoba. Najčešće posledice su vezane za: kardiovaskularni sistem  koji uključuje pojavu aritmija i srčani udar, respiratorni sistem kao što su bol u grudima i prestanak disanja, neurološke probleme u vidu moždanog udara i glavobolje,
stomačne probleme u vidu bolova u stomaku i mučnina.

Različiti načini unošenja kokaina mogu izazvati i različite nuspojave.

Ako se kokain unosi na nos ušmrkavanjem može doći do gubitka čula mirisa, krvarenja iz nosa, otežanog gutanja, promuklosti, nadraženosti nazalnog septuma, što može dovesti do hroničnih zapaljenja i curenja iz nosa.

Ukoliko se kokain unosi intravenski može doći do alergijskih reakcija ili na drogu ili na dodatke koji njoj se u nju stavljaju. Postoji veliki rizik od zaražavanja hepatitisom i HIV virusom prilikom razmene pribora.

Kokain smanjuje potrebu za hranom, pa mnogi korisnici izgube apetit što dovodi do gubitka težine i fizičkog propadanja.

Često se kokain kombinuje sa alkoholom, čime se štetni uticaj kokaina na organizam višestruko povećava!

Korišćenjem kokaina i alkohola stvara se jedinjenje cocaethylene. Efekti ovog jedinjenja traju duže i po organizam su toksičniji. Kombinacija ovih supstanci može rezultirati smrću. Kod žena koje u trudnoći koriste kokain postoji opasnost od prevremenog porodjaja i ta deca imaju manju telesnu težinu, manju glavu i kraća su od drugih beba.

Početak lečenja zavisnosti od kokaina kao i drugih stimulansa počinje detoksikacijom (Prva faza lečenja bolesti zavisnosti). Po završetku detoksikacije, zavisniku se u terapiju uvode blokatori kako bi održavanje apstinencije bila komfornije. Sledeći korak je nastavak lečenja u Drugoj fazi lečenja bolesti zavisnosti (videti više u Metode lečenja).

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)