Lečenje zavisnosti od droga (heroin, kokain, stimulansi, tablete)

Kod nas nećete dobiti samo prazno obećanje da ćemo vas izlečiti. Ono čime obezbeđujemo trajno ostavljanje štetnih supstanci i po čemu se razlikujemo od ostalih jeste što obezbeđujemo SISTEMSKO LEČENJE

Ono podrazumeva LEČENJE PO FAZAMA i uključuje vaše OKRUŽENJE, čime zasigurno dobijate bitku nad psihoaktivnim supstancama. Veliki broj psihijatrijskih ordinacija zasniva lečenje samo na detoksu, bez sistemskog lečenja koje je VEOMA BITNO DA NE BISTE POSTALI POVRATNIK.

Motivisanost za LEČENJE ZAVISNOSTI OD DROGA

Da bi zavisnik započeo lečenje, potreban je njegov inicijalni pristanak i želja za lečenjem. Često je potrebno raditi na motivaciji za lečenjem. Motivacija se podstiče, razvija i učvršćuje. Zavisniku nije lako promeniti ponašanje. U početku zavisnik ističe da to radi zato što to drugi očekuju od njega ili zbog druge osobe. Ali vremenom pronalazi sopstvene razloge i motive da pođe tim putem i da stekne osećaj da to čini zbog sebe.

Prvim pregledom kod psihijatra, tokom razgovora preliminarno se dijagnostikuje vrsta problema i započinje lečenje zavisnosti.

Ukoliko je problem bolest zavisnosti hemijske prirode, vrši se urinska detekcija na psihoaktivne supstance. Urinskom detekcijom na brz i jednistavan način otkriva se o kojoj/kojim supstancama je reč: heroin i ostali opijati i opioidi (buprenorfin, metadon, trodon, kodein), kokain, amfetamini, MDMA, marihuana, benzodiazepini (tablete kao što su bensedin, ksalol, rivotril, lorazepam) i sl. Detekcija alkohola se vrši brzim testom detekcije iz pljuvačke.

Dijagnostika bolesti zavisnosti nehemijske prirode (zavisnost od kocke, zavisnost od video igrica, zavisnost od interneta i sl.) vrši se na osnovu razgovora sa psihijatrom gde se utvrđuje prisustvo ili odsustvo bolesti zavisnosti hemijske prirode i pridruženost drugih psihijatrijskih poremećaja (depresije, anksioznosti, nesanice i sl.)

Detoksikaciju možete obaviti u bolnici Sunce

Kako izgleda lečenje bolesti zavisnosti OD DROGA?

Lečenje bolesti zavisnosti se sastoji iz nekoliko faza.

Prva faza u lečenju predstavlja detoksikacija (izbacivanje supstance iz organizma) i otklanjanje fizičke zavisnosti.

Druga faza je promena životnog stila tj. navika.

Treća faza i četvrta faza su rehabilitacione. Treća faza se odnosi na socijalizaciju, a četvrta faza se karakteriše ličnim radom i razvojem.

Lečenjem zavisnika i odnosa unutar porodice, kod zavisnika i kod saradnika se javljaju psihički problemi koje treba sanirati.

Terapija u lečenju bolesti zavisnosti

Terapija se koncipira u odnosu na klinički sliku pacijenta tj. postavljene dijagnoze i urađene dijagnostike. Terapija se uglavnom sastoji od lekova, psihoterapije i angažovanja saradnika iz pacijentovog okruženja (saradnika u lečenju).