HEROIN

Zavisnost od heroina

Zavisnost od heroina se karakteriše zavisnošću koja nastaje veoma brzo. Heroin je ilegalna droga koja se dobija iz morfina. Morfin je prirodna supstanca koja se izdvaja iz semena određenih vrsta maka. Heroin se u prodaji nalazi kao beli ili braonkast prah ili kao crna supstanca poznata kao crni heroin.

Na ulicama se heroin prodaje uglavnom pomešan sa drugim drogama ili supstancama (šećerom, mlekom u prahu, kininom, skrobom, ali i sa mišomorom i drugim otrovima).

Heroinski zavisnici najčešće ne znaju stvarnu snagu droge ili njen pravi sastav, tako da su u riziku od predoziranja, pa čak i smrti.

Načini unošenja heroina

Heroin se unosi: intravenskim putemna nos ušmrkivanjem i pušenjem.

Kada se razvije zavisnost, heroinski zavisnici imaju potrebu da ga unose i do nekoliko puta dnevno.

Unošenje heroina preko vene omogućava najveći intezitet i najbrži nalet euforije i zadovoljstva (rush), za 7-8 sec. Kad se heroin ušmrkuje ili puši, vrhunac efekta se oseća obično u toku 10-15 min. Intramuskularno unošenje proizvodi efekat tokom 5-8 min.

Pušenje i ušmrkivanje ne proizvodi brzi intezivan nalet zadovoljstva i euforije (rush) kao što je to slučaj kod intravenskog unošenja. Zbog ovoga je intravensko unošenje najčešća metoda upotrebe među zavisnicima koji se obraćaju za pomoć.

Efekat heroina na organizam

Ubrzo po unošenju heroin prelazi krvno-moždanu barijeru. U mozgu, heroin se konvertuje u morfin i brzo vezuje za opoidne receptore. Zavisnici opisuju tad osećaj ogromnog talasa zadovoljstva (rush).

Intezitet naleta zadovoljstva zavisi od količine uzete droge, načina uzimanja i razvijene tolerancije.

Heroin ima naročito veliki potencijal za razvijanje zavisnosti zato što brzo dospeva u mozak.

Kod unosa heroina rush je praćen toplim talasima po koži, suvoćom usta, težinom u ekstremitetima. Može se javiti muka, povraćanje i jaki bolovi. Posle početnog efekta, zavisnici su obično pospani narednih nekoliko časova. Mentalne funkcije su otežane, zbog efekata na centralni nervni sistem. Srčana funkcija se usporavaDisanje je jako usporeno, ponekad do nivoa kompletnog zaustavljanja.

Predoziranje heroinom je veoma rizično pogotovo na ulici gde se ne može pouzdano znati količina i čistoća unetog heroina.

Posledice dugotrajne zloupotrebe heroina su: zavisnost, infektivne bolesti (HIV, hepatitis C i B), kolabirane vene, bakterijske infekcije, apscesi, infekcije valvula i srčanih ovojnica, artritis i druga reumatološka oboljenja

Opasnost od zaraze HIV, hepatitis B i C virusom ili drugim bolestima je najčešća deljenjem igala i špriceva i druge opreme za intravenski unos heroina među zavisnicima ili preko nezaštićenih seksualnih odnosa.

Jedan od najštetnijih efekata je zavisnost koja nastaje posle odredjenog vremena i kontinuirane upotrebe heroina.

Zavisnost od heroina je hronična

Zavisnost od heroina je hronična, recidivantna bolest, koju karakteriše kompulzivno traženje i uzimanje droge i neurohemijske i molekularne promene u mozgu.

Kada se razvije zavisnost, heroinski zavisnici troše sve više i više vremena i energije za nabavku i korišćenje droga. Osnovni cilj u životu postaje kako naći i uzeti novu količinu heroina.

Heroin menja mozak zavisnika!

Zavisnost od heroina se karakteriše brzim nastankom fizičke zavisnosti. Fizička zavisnost se razvija sa korišćenjem većih doza heroina. Sa fizičkom zavisnošću telo se adaptira na prisustvo droge. Apstinencijalni simptomi (kriza usled neuzimanja) se pojavljuju ako se iznenada prekine korišćenje. Već posle nekoliko sati od poslednjeg uzimanja.

Simptomi fizičke krize usled neuzimanja heroina su: uznemirenost, bol u mišićima i kostima, nesanica, dijareja, povraćanje, jeza i naježenost kože (guščija koža).

Najizraženiji simptomi su između 24-72 h od poslednje doze heroina. Postepeno se smanjuju tokom 7-10 dana. Ponekad je moguće da simptomi traju čak i po nekoliko meseci.

Žudnja i recidiv (povratak u bolest) se mogu javiti nedeljama i mesecima od kad su apstinencijalne tegobe nestale.

Mnogi aditivi u heroinu koji se prodaje na ulicama slabo se rastvaraju i mogu začepiti krvne sudove koji vode do pluća, jetre, bubrega i mozga. Ovo može izazvati infekciju ovih organa,čak i odumiranje ćelija tih organa.

Efikasni tretmani u lečenju heroinske zavisnosti

Lečenje je efikasnije kad se zavisnost ranije uoči.  Za zavisnike od heroina kao i za zavisnike drugih bolesti zavisnosti neophodna je detoksikacija (Prva faza u lečenju bolesti zavisnosti). Po završetku detoksikacije, u terapiju se uvodi blokator u vidu tablete/depo injekcije/implanta radi što efikasnijeg održavanja apstinencije. Da bi se problem zaista rešio, nakon prve faze neophodno je da zavisnik nastavi lečenje u Drugoj fazi lečenja bolesti zavisnosti (videti više u Metode lečenja).

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)