DEPRESIJA

Šta je depresija?

Radost i tuga predstavljaju ljudska iskustva. Ali kada ova osećanja svojim intenzitetom prevaziđu uzrok koji ih je izazvao i mogućnost kontrole realnosti i kompenzacije, postaju stanja kojima je neophodno lečenje i odgovarajuća terapija.

Depresija predstavlja sniženo raspoloženje u pravcu bezrazložne tuge koja svojim trajanjem prevazilazi uzrok koji je izazvao. Pri opisivanju svog doživljaja, većina opisuje depresiju kao intenzivan duševni bol i mučno osećanje koje razlikuju od doživljaja normalne tuge.

Simptomi depresije

Najčešći simptomi depresije na koje se depresivne osobe žale su: neraspoloženje, gubitak samopoštovanja, razdražljivost i napetost. Ponekad dominira ravnodušnost, osećanje praznine i utučenosti. Anksioznost je prisutna kod većine i manifestuje se osećajem da će nešto jako strašno da se desi. Od fizičkih tegoba na koje se žale su glavobolje i bol “u predelu srca“. Volja depresivnih ljudi je snižena, praktično ne postoji. Životne aktivnosti koje su nekada predstavljale motivaciju da se krene u nov dan, u ovakvom stanju je isključena.

Ne možemo se osloniti na to da će osoba koja boluje od depresije sama da donese odluku da će nešto da promeni. Depresija nije stanje koje je izazvano voljom obolelog! To je stanje koje mora da se leči!

Pre svega ukoliko se primeti da osoba iz okruženja ima simptome depresije,  popričati sa njom, skrenuti pažnju na stanje kakvo se primećuje, a ona možda ne vidi. Ukoliko i dalje ne uviđa da je toliko loše, predložiti da se zakaže razgovor sa psihijatrom da bi on procenio kakva je situacija.

Kada počne lečenje, uvek se interesovati kod doktora šta se dešava, ima li poboljšanja i šta dalje raditi. Za osobe koje se leče od depresije najbitnije je da imaju podršku, da se ne osećaju odbačenim da bi se povratilo urušeno samopouzdanje i da znaju da je nekome stalo do njih. Put do izlečenja zavisi od stanja u kome se oboleli nalazi. Ukoliko smatrate je neko Vama blizak depresivan, nemojte oklevati već odmah reagujte!

Kako se leči depresija?

Depresija nije stanje koje prolazi samo od sebe već oboljenje koje mora da se leči. Depresija se leči lekovima i psihoterapijski. Postoji više stepena depresije: od lake, srednje teške do teške i praćene suicidalnošću i u zavisnosti od toga se koncipira lečenje. Zbog svega ovog, čim se primete prvi simptomi, potrebno je obratiti se psihijatru koji će znati šta dalje treba raditi.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)