fizicki-simptomi-detoksikacije-od-kokaina-i-heroina

Fizički simptomi detoksikacije: izazovi i rešenja

Koji su fizički simptomi procesa detoksikacije od kokaina i heroina? Kako se nositi s potencijalnim izazovima kao što su bolovi, mučnina i ostali simptomi apstinencijlne krize?

Fizički simptomi procesa detoksikacije od heroina i kokaina mogu biti izazovni i zahtevni za osobu koja prolazi kroz taj proces. Evo nekoliko uobičajenih simptoma apstinencijlne krize i sve njih lako saniramo u našoj Specijalnoj bolnici iz oblasti psihijatrije “Sunce” :

 1. Bolovi: Tokom detoksikacije, osoba može iskusiti različite vrste bolova u telu, uključujući bolove u mišićima, zglobovima i stomaku. Opuštajuće tehnike poput dubokog disanja, blage fizičke aktivnosti i toplih kupki mogu pomoći u ublažavanju ovih bolova.

 2. Mučnina: Mučnina je čest simptom čišćenja koji može biti veoma neprijatan. Pokušajte sa unosom lagane hrane poput supe ili voća, izbegavajte tešku hranu i pijte dovoljno tečnosti kako biste se izborili s mučninom.

 3. Povraćanje: Povraćanje može biti prisutno tokom procesa detoksikacije, što može dovesti do dehidracije. Važno je održavati dobro hidrirano telo pijenjem vode u malim gutljajima i konzumirati elektrolite kako biste održali ravnotežu u telu.

 4. Poremećaji spavanja: Osobe koje se odvikavaju od kokaina i heroina često imaju problema sa spavanjem, poput nesanice ili poremećaja sna. Održavanje redovne rutine spavanja, izbegavanje kofeina i stvaranje opuštajućeg okruženja za spavanje mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna.

 5. Anksioznost i depresija: Fizički efekti detoksikacije mogu biti praćeni emocionalnim izazovima poput anksioznosti i depresije. Redovno izražavanje emocija, podrška psihijatra u našoj bolnici i uključivanje u aktivnosti koje pružaju radost mogu pomoći u upravljanju ovim stanjima.

 6. Opšta slabost: Osoba može osećati opštu slabost tokom detoksikacije. Održavanje uravnotežene ishrane, redovno vežbanje u skladu sa fizičkim sposobnostima i odmor su ključni za očuvanje energije i snage tokom ovog zahtevnog perioda.

Važno je imati na umu da svako iskustvo detoksikacije može biti jedinstveno, stoga je ključno da se osoba posavetuje sa stručnjakom kako bi razvila personalizovani plan za rešenje simptoma apstinencijalne krize.

Detoksikacija na dugoročnom nivou: održavanje apstinencije

Koji su koraci potrebni za održavanje apstinencije na duže staze, nakon uspešnog završetka procesa detoksikacije?

Evo nekoliko koraka:

Redovne posete psihijatru: Nastavite s redovnim terapijama kako biste održali svoje mentalno zdravlje. Psihijatar vam može pružiti podršku, pomoći vam da razvijete nove strategije za upravljanje stresom i rešavanje emocionalnih izazova.

Izgradite zdrave odnose: Razvijajte zdrave, podržavajuće odnose s porodicom, prijateljima i osobama koje vas podržavaju na putu oporavka. Otvoren razgovor, podrška i razumevanje mogu biti od ključne važnosti za očuvanje emocionalne stabilnosti.

Izbegavajte okidače i rizična okruženja: Izbegavajte situacije, mesta i ljude koji bi mogli podstaći povratak u zavisnost. Stvaranje zdravog i bezbednog okruženja može biti od ključne važnosti za održavanje zdravog života.

Nastavite sa ličnim razvojem: Radite na ličnom rastu i razvoju kroz hobije, interesovanja i aktivnosti koje vam pružaju zadovoljstvo. Nastavak učenja novih veština i razvijanje pozitivnih navika može vam pomoći da se osećate ispunjeno i motivisano.

 

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju zavisnosti od kokaina i heroina i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

osmokrevetna soba deo ka kupatilu

Značaj BOLNIČKOG LEČENJA tokom detoksikacije i oporavka

Detoksikacija od heroina i kokaina u bolničkom okruženju pruža stručnu medicinsku negu i podršku osobama koje prolaze kroz ovaj izazovan proces. Ovakvo okruženje obezbeđuje kontinuiran nadzor i tretman kako bi se osigurala bezbednost i udobnost tokom detoksikacije. Medicinski tim u bolničkom okruženju može pružiti sledeće usluge:

 1. Medikamentozna podrška: Pružanje odgovarajućih lekova i terapija za ublažavanje simptoma povlačenja i smanjenje žudnje za psihoaktivnim supstancama.

 2. Psihološka podrška: Obezbeđivanje psihološke podrške i savetovanja kako bi se osoba nosila sa emocionalnim izazovima koji se javljaju tokom detoksikacije.

 3. Fizičko praćenje: Praćenje fizičkog stanja pacijenta kako bi se obezbedila adekvatna briga i intervencija u slučaju bilo kakvih komplikacija ili neželjenih efekata.

 4. Edukacija o prevenciji recidiva: Pružanje informacija o strategijama prevencije povratka u zavisnost i savetovanje o dugoročnom planu oporavka.

 5. Podrška porodici: Pružanje podrške i obrazovanja porodici o tome kako podržati osobu koja prolazi kroz detoksikaciju i kako stvoriti podržavajuće okruženje nakon otpuštanja iz bolnice.

Bolničko okruženje omogućava podršku koja je ključna za uspešan proces detoksikacije od heroina i kokaina. POGLEDAJTE NAŠE IZVANREDNE BOLNIČKE USLOVE KLIKOM OVDE

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *