SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ

Šta je sezonski afektivni poremećaj?

Sezonski afektivni poremećaj (SAP) je stanje koje pogađa mnoge ljude, posebno tokom zimskih meseci kada ima manje sunčeve svetlosti. Ovaj poremećaj može izazvati depresiju, anksioznost i promene raspoloženja. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti sezonski afektivni poremećaj i kako ga možete prepoznati, kao i kako se boriti protiv njega.

Sezonski afektivni poremećaj je vrsta depresije koja se javlja u određenom periodu godine, obično tokom zime kada ima manje dnevnog svetla. Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, SAD utiče na oko 5% odraslih osoba u SAP -u.

Koji su simptomi sezonskog afektivnog poremećaja?

Simptomi SAP-a mogu varirati od osobe do osobe, ali uključuju sledeće:

 • Depresivno raspoloženje tokom većeg dela dana
 • Gubitak interesa za aktivnosti koje su inače uživanje
 • Gubitak energije i umor
 • Problemi sa koncentracijom
 • Teškoće u snu, uključujući nesanicu ili povećanu potrebu za snom
 • Gubitak apetita ili preterana želja za hranom
 • Osećaj bezvrednosti ili krivice
 • Misli o smrti ili samoubistvu

Kako se dijagnostikuje sezonski afektivni poremećaj?

Dijagnoza SAP-a može biti teška, jer se simptomi često preklapaju sa drugim stanjima poput depresije ili anksioznosti. Međutim, ako imate simptome SAP-a tokom istog vremenskog perioda svake godine, to može ukazivati na sezonski afektivni poremećaj.

Važno je razgovarati sa lekarom o bilo kojim simptomima koje doživljavate kako biste dobili preciznu dijagnozu i preporuke za lečenje.

Kako nastaje sezonski afektivni poremećaj ?

Sezonski afektivni poremećaj (SAP) nastaje kao posledica promene sezonskog svetlosnog ciklusa, pri čemu se smanjuje količina dnevnog svetla tokom zimskih meseci. Ovo može uticati na funkciju unutrašnjeg biološkog sata, poznatog kao cirkadijalni ritam, koji reguliše mnoge fiziološke procese u organizmu, uključujući raspoloženje, apetit, san i budnost. Zato u LEČENJU POMAŽE SVETLOSNA TERAPIJA.

Smanjenje dnevnog svetla tokom zimskih meseci može dovesti do disbalansa u lučenju neurotransmitera, posebno serotonina, koji igraju važnu ulogu u regulisanju raspoloženja. Manji nivo serotonina može izazvati osećaj depresije, anksioznosti, umora i gubitka interesa za aktivnosti koje su inače uživanje. Osim toga, promena u lučenju melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i budnosti, takođe može doprineti simptomima SAP-a.

Genetska predispozicija takođe može igrati ulogu u razvoju SAP-a. Osobe koje imaju bliske rođake sa depresijom ili drugim mentalnim poremećajima mogu biti sklonije razvoju sezonskom afektivnom poremećaju.

Iako nije tačno utvrđeno šta uzrokuje SAP, veruje se da kombinacija faktora, uključujući svetlosni ciklus, genetsku predispoziciju i disbalans neurotransmitera u mozgu, doprinose nastanku ovog poremećaja.

RASPROSTRANJENOST sezonskog afektivnog poremećaja

Procenjuje se da oko 5% ljudi u Severnoj Americi i Evropi pati od sezonskog afektivnog poremećaja (SAP). Stopa pojave SAP-a se razlikuje u zavisnosti od geografske lokacije i kulture. Na primer, u regionima sa manje sunčane svetlosti i kraćim danima tokom zime, poput Skandinavije i Kanade, stopa pojave SAP-a je veća.

SAP se najčešće javlja kod žena i mlađih odraslih osoba, mada se može javiti u bilo kom životnom dobu. Takođe, osobe koje imaju bliskog srodnika sa depresijom ili drugim mentalnim poremećajima mogu biti sklonije razvoju SAP-a.

Iako SAP može biti ozbiljan i uticati na kvalitet života osobe, postoji mnogo efikasnih tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju raspoloženja. Jedna od njih je SVETLOSNA TERAPIJA. Važno je potražiti stručnu pomoć ako imate simptome SAP-a kako biste dobili preciznu dijagnozu i preporuke za tretman. Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas +38169 243 76 62.

NOVO!!!
SVETLOSNA TERAPIJA kao uspešan metod lečenja sezonskog afektivnog poremećaja i nesanice

Kako se LEČI sezonski afektivni poremećaj?

Postoje različiti tretmani za sezonski afektivni poremećaj, uključujući terapiju, lekove i svetlosnu terapiju. Terapija može pomoći u razumevanju i suočavanju sa simptomima, dok lekovi mogu smanjiti depresiju i anksioznost.

SVETLOSNA TERAPIJA je takođe popularan tretman za SAP, koji uključuje korišćenje specijalnih svetala koja simuliraju prirodno sunčevo svetlo i pomažu u regulisanju nivoa melatonina i serotonina u telu.

Osim toga, postoje i neke promene u načinu života koje mogu pomoći u borbi protiv SAP-a, kao što su:

 • Vežbanje: Vežbanje može povećati nivo serotonina i dopamina u mozgu, koji su neurotransmiteri koji igraju važnu ulogu u regulisanju raspoloženja.
 • Ishrana:  Ishrana bogata vitaminom D, omega-3 masnim kiselinama i drugim hranjivim materijama može pomoći u smanjenju simptoma.
 • Društvene aktivnosti:  Društveni kontakti mogu pomoći u smanjenju osećaja izolacije i usamljenosti, što su česti simptomi SAP-a.
 • Održavanje rutine: Održavanje svakodnevne rutine, uključujući redovno ustajanje i odlazak na spavanje, može pomoći u regulisanju cirkadijalnog ritma i smanjenju simptoma SAP-a.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)