internet-zavisnost-lecenje

Faktori koji doprinose razvoju zavisnosti od interneta

Kako faktori kao što su dosada, usamljenost, stres ili nedostatak samopouzdanja mogu doprineti razvoju zavisnosti od interneta

Kada dosada, usamljenost, stres ili nedostatak samopouzdanja postanu deo našeg svakodnevnog života, internet često postaje privlačno utočište. Ovi emocionalni faktori mogu doprineti razvoju zavisnosti od interneta na više načina, pružajući nam prividnu utehu, ali istovremeno produbljujući našu zavisnost. Evo kako ovi faktori utiču na nas i našu vezu sa digitalnim svetom.

Bekstvo od dosade

Dosada je neprijatelj produktivnosti, ali takođe može biti katalizator za prekomerno korišćenje interneta. Kada se osećamo dosadno, tražimo načine da prekinemo monotoni ritam svakodnevnice. Internet pruža neograničen izvor informacija, zabave i mogućnosti interakcije. Možemo lutati po društvenim mrežama, čitati vesti, gledati video zapise ili igrati online igre. Uzbuđenje koje osećamo pri istraživanju različitih sadržaja na internetu može biti zarazno, a preterano korišćenje postaje naš način bekstva od dosadne realnosti.

Prividna socijalna interakcija

Usamljenost je još jedan faktor koji može pokrenuti zavisnost od interneta. Kada se osećamo izolovano i nedovoljno povezano sa drugim ljudima, internet nam nudi prividnu socijalnu interakciju. Društvene mreže pružaju platformu za virtualno povezivanje sa drugima, ali često se dešava da ta povezanost ostane površna i nedovoljno zadovoljavajuća. Umesto da tražimo prave socijalne veze, možemo se zaglaviti u začaranom krugu virtuelnih prijateljstava i lajkova, koji samo produbljuju našu usamljenost i osećaj izolacije.

Utočište od stresa

Stres je još jedan snažan okidač za zavisnost od interneta. Kada se suočimo sa stresnim situacijama, internet nam pruža prividni beg i distrakciju. On nam omogućava da se za trenutak izgubimo u virtualnom svetu i zaboravimo na izazove sa kojima se suočavamo u stvarnom životu. Prekomerno korišćenje interneta postaje naš način suočavanja sa stresom, ali to je samo privremeno rešenje koje nas ne osnažuje da se izborimo sa stresom na konstruktivniji način.

zavisnost-od-interneta-lečenje

Jačanje samopouzdanja lažnim predstavljanjem sebe

Nedostatak samopouzdanja takođe igra ključnu ulogu u razvoju zavisnosti od interneta. Kada sebe ne vidimo kao dovoljno kompetentne ili atraktivne, možemo se okrenuti internetu kako bismo pot vrdili svoje samopouzdanje. Društvene mreže nam pružaju mogućnost da se predstavimo u najboljem svetlu i da sakrijemo svoje nesigurnosti. Možemo postavljati fotografije koje su pažljivo odabrane i uređene, ili prikazivati samo ono najbolje iz našeg života. Kroz lajkove, komentare i virtuelnu potvrdu od drugih, možemo privremeno zadovoljiti naše potrebe za prihvatanjem i povećati naše samopouzdanje.

Međutim, ova virtuelna potvrda ima svoje ograničenje. Kada se previše oslanjamo na tu virtuelnu potvrdu, postajemo ranjivi na negativne komentare ili nedostatak reakcija na naše objave. Kada naša slika o sebi zavisi isključivo od toga kako nas drugi vide na internetu, postajemo zarobljeni u beskrajnoj potrazi za lajkovima i validacijom. To nas dalje udaljava od stvarnih iskustava, odnosa i pravog samopouzdanja.

Da bismo prevazišli zavisnost od interneta koja proizilazi iz dosade, usamljenosti, stresa ili nedostatka samopouzdanja, važno je svesno raditi na razvoju zdravih navika i strategija suočavanja.

Za pacijente koji imaju bihevioralne adikcije, kao što su kockanje, zavisnost od interneta, video igrica, zavisnost od kupovine, pornografije, kompulzivno prejedanje i slično predvidjeni su odgovarajući psihoterapijski programi koji se mogu sprovoditi u grupi ili individualno.

Kao i zavisnost od kocke tako i zavisnost od interneta pripada grupi nehemijskih zavisnosti. Ukoliko oboleli nema pridruženu zavisnost (alkoholizamzavisnost od droge), lečenje počinje od Druge faze lečenja bolesti zavisnosti jer nije potrebna detoksikacija (više informacija videti u Metode lečenja).

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju bolesti zavisnosti i zakažete svoj prvi termin, kontaktirajte nas na mail: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *