LEČENJE-ZAVISNOSTI-OD-KOKAINA I POSLEDICE PO ORGANIZAM

KOKAIN. Zavisnost od kokaina

Kokain je droga koja izaziva brojne štetne efekte na organizam, uključujući zavisnost, fizička i mentalna oštećenja, srčani udar, moždani udar i smrt.

Korišćenje kokaina može izazvati i niz psiholoških problema, kao što su depresija, anksioznost, paranoja i halucinacije.

Osim toga, upotreba kokaina povećava rizik od infekcija i prenošenja seksualno prenosivih bolesti, jer se često koristi u kombinaciji sa seksualnim aktivnostima.

Kokain može uzrokovati probleme na poslu i u školi, ometajući koncentraciju, kreativnost i sposobnost za učenje.

ŠTA SE DOGAĐA U ORGANIZMU OSOBE KADA JEDNOM UZME KOKAIN

Kada osoba prvi put uzme kokain, to može izazvati osećaj euforije, pojačanog samopouzdanja i energije. Ovo se dešava zbog toga što kokain izaziva nagli porast nivoa dopamina u mozgu, neurotransmitera koji je uključen u regulaciju osećaja nagrade i zadovoljstva.

Uz to, kokain može suziti krvne sudove i povećati krvni pritisak, što može dovesti do srčanih problema, kao što su srčani udar i aritmija srca. Osobe koje koriste kokain takođe mogu iskusiti niz drugih nepoželjnih efekata, uključujući:

 • Anksioznost i paranoju;
 • Glavobolje i vrtoglavice;
 • Gubitak apetita i gubitak težine;
 • Poremećaj sna;
 • Loše raspoloženje i depresija;
 • Problemi sa pamćenjem i koncentracijom.

Ovi simptomi obično traju samo nekoliko sati nakon uzimanja kokaina, a nakon toga osoba može iskusiti osećaj iscrpljenosti i depresije. Međutim, dugotrajna upotreba kokaina može dovesti do ozbiljnijih posledica po zdravlje, uključujući zavisnost, trajno oštećenje srca, pluća i mozga, kao i rizik od infekcije i prenošenja bolesti korišćenjem kontaminirane opreme za drogiranje.

KOLIKO PUTA NEKO TREBA DA UZME KOKAIN DA BI SE STVORILA ZAVISNOST

Ne postoji određen broj puta koji je potreban da bi se osoba postala zavisna od kokaina. Zavisnost zavisi od mnogih faktora, uključujući genetsku predispoziciju, psihološke faktore, doživljaj i okolinu.

Kokain je veoma moćna droga koja može izazvati zavisnost nakon samo jedne upotrebe, naročito kod osoba koje su sklonije zavisnosti od droga. Međutim, kod većine ljudi zavisnost se razvija postepeno i često je povezana sa redovnim i čestim korišćenjem.

Kod nekih osoba, zavisnost se može razviti nakon samo nekoliko nedelja ili meseci korišćenja kokaina, dok kod drugih može proći i nekoliko godina pre nego što se razvije zavisnost. Važno je napomenuti da je kokain veoma zarazan i da se rizik od zavisnosti povećava sa svakom sledećom upotrebom.

ODVIKAVANJE-OD-KOAKINA---BOLESTI-ZAVISNOSTI

ŠTA SE DOGAĐA SA ORGANIZMOM KADA NEKO KORISTI KOKAIN DUŽE OD MESEC DANA

Kada osoba koristi kokain duži period od mesec dana, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema i razvijanja zavisnosti. Osoba može početi da oseća snažnu potrebu za kokainom i da ga uzima sve češće i u sve većim količinama kako bi postigla željeni efekat. Pored toga, redovna upotreba kokaina može dovesti do promena u strukturi i funkciji mozga, uključujući smanjenje dopaminskih receptora, što može dovesti do smanjenja sposobnosti za osećaj zadovoljstva i povećanog rizika od depresije.

Takođe, dugotrajna upotreba kokaina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući:

 • Povišen krvni pritisak i srčani problemi, kao što su srčani udar, aritmija srca, srčano zatajenje i moždani udar
 • Oštećenje pluća, uključujući otežano disanje i plućnu hipertenziju
 • Problemi sa bubrezima, jetrom i crevima
 • Mentalni poremećaji, uključujući anksioznost, paranoju i psihozu
 • Zavisnost i teškoće sa prestankom korišćenja droge.

Lečenje zavisnosti od kokaina može biti dug i složen proces, ali je važno potražiti pomoć stručnjaka kako bi se izbegle dugotrajne posledice po zdravlje i kvalitet života.

ŠTA SE DEŠAVA SA ČOVEKOVIM ORGANIZMOM NAKON GODINU DANA KORIŠĆENJA KOKAINA

Korišćenje kokaina na duži period može imati ozbiljne posledice po zdravlje i dovesti do brojnih fizičkih i mentalnih problema.

Fizičke posledice dugotrajnog korišćenja kokaina mogu uključivati oštećenje srca i krvnih sudova, što može dovesti do srčanog udara ili moždanog udara, povećanje krvnog pritiska, oštećenje jetre i bubrega, probleme sa disanjem i gubitak apetita.

Mentalne posledice dugotrajnog korišćenja kokaina mogu uključivati depresiju, anksioznost, paranoju, halucinacije, agresivnost, impulsivnost, izolaciju od društva i teškoće u koncentraciji i pamćenju.

Takođe, dugotrajno korišćenje kokaina može dovesti do zavisnosti i ozbiljnih problema u socijalnom, profesionalnom i ličnom životu. Osoba koja koristi kokain na duže staze može se naći u finansijskim problemima zbog visokih troškova droge, a takođe može izgubiti posao, imati probleme u odnosima sa porodicom i prijateljima i doživeti druge negativne životne posledice.

Ukoliko osoba želi da prekine korišćenje kokaina nakon dužeg perioda zloupotrebe, preporučuje se stručna pomoć i podrška u procesu detoksikacije i rehabilitacije.

KOLIKO DUGO OSTAJU POSLEDICE OŠTEĆENJA ORGANIZMA KADA OSOBA PRESTANE DA KORISTI KOKAIN

Trajanje posledica oštećenja organizma nakon prestanka korišćenja kokaina može varirati od osobe do osobe i zavisi od mnogih faktora, uključujući trajanje i intenzitet korišćenja kokaina, kao i opšte zdravstveno stanje osobe.

Neki fizički simptomi i oštećenja mogu se popraviti nakon nekoliko nedelja ili meseci, kao što su problemi sa spavanjem, glavobolje, problemi sa kožom, itd. Međutim, neka oštećenja mogu biti trajna, naročito ako je došlo do teških oštećenja srca, jetre, bubrega ili mozga.

Mentalni simptomi, kao što su anksioznost, depresija, paranoja i teškoće u koncentraciji i pamćenju, takođe mogu trajati duže vreme nakon prestanka korišćenja kokaina. U nekim slučajevima, ovi mentalni simptomi mogu potrajati mesecima ili čak godinama nakon prestanka korišćenja droge.

Sve u svemu, važno je napomenuti da se oporavak od zavisnosti od kokaina ne događa preko noći i da je to dugotrajan proces. Potrebno je vreme da se organizam oporavi od oštećenja koja su nastala tokom korišćenja droge, kao i da se mentalni simptomi ublaže. Zbog toga je važno da se osobe koje prestaju da koriste kokain okruže podrškom i stručnom pomoći kako bi se proces oporavka što bolje i efikasnije sproveo.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju bolesti zavisnosti i zakažete svoj prvi termin, kontaktirajte nas na mail: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)