Kako prepoznati da adolescent ima problem sa alkoholizmom

Sigurno se pitate kako se prepoznaju znaci koji ukazuju da dete ima problem sa prekomernim unosom alkohola.

Pre svega, u našoj kulturi i okruženju je opšte prihvaćeno da deca uzrasta od 12 godina i starija mogu povremeno da piju alkohol, uglavnom u društvu roditelja i rođaka. Međutim, naučnim istraživanjima utvrđeno je da konzumacija alkohola u maloletnom periodu, čak i jedne čaše i manje, predstavlja zloupotrebu. Posledice pijenja u tom periodu su višestruke: nervne ćelije stradaju masovnije jer se mozak još uvek razvija, time kognitivne funkcije propadaju brže, zavisnost se brzo razvija, raste količina koju dete može da popije pri jednom uzimanju i otvara se put i drugim supstancama da mogu da se uzimaju.

Ne postoji ni jedan razlog niti, u našem narodu uvreženo verovanje, da je potrebno da tako mlada osoba treba da unosi alkohol radi poboljšanja zdravlja, raspoloženja, dokaza muškosti ili ulaska u svet odraslih.

Ukoliko primetite da Vaše dete pije u Vašem prisustvu alkoholno piće ili nakon druženja sa drugarima dolazi pod dejstvom ili prepoznajete da je popilo, ne sme se imati nikakva toleranciju ka tome.

Potrebno je odmah reagovati i stati na put problemu koji je na vidiku. Često je to teško samostalno učiniti, uglavnom zbog negiranja roditelja, samog deteta i delovanja okruženja u smislu normalizacije situacije. Ne smete dozvoliti da Vas bilo ko ubedi da je to faza u odrastanju i da će proći. Neće proći nego će se samo zakomplikovati odabirom društva koje ima iste ili slične navike. Da se problem ne bi zanemario i prerastao u još veći, najbolje je potražiti stručnu pomoć.

POSAVETUJTE SE SA NAMA

Psihijatrijska ordinacija „Sunce“ je pravi izbor za Vas. Svojim dugogodišnjim iskustvom u lečenju bolesti zavisnosti kao i radu sa adolescentima i porodicama, uspeli smo da pomognemo velikom broju porodica sa ovakvim problemom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *