depresija-psihijatrijske-bolesti

Anksioznost – simptomi i lečenje

Anksioznost je uobičajeni emocionalni odgovor na stresne situacije. Svi smo se osećali anksiozno u nekom trenutku života. Međutim, kada se anksioznost pretvori u hronično stanje koje ometa svakodnevne aktivnosti, može biti ozbiljan problem.

Šta je anksioznost

Anksioznost je osećaj zabrinutosti, straha ili nelagodnosti koji se obično javlja u reakciji na stresnu situaciju. To je normalna i često korisna reakcija koja priprema naše telo da se suoči s opasnostima ili izazovima. Međutim, kada anksioznost postane prekomerna i uporno prisutna, može ozbiljno uticati na našu svakodnevicu.

Vrste anksioznosti

Postoje različite vrste anksioznosti, a neke od najčešćih uključuju:

 1. Generalizovani anksiozni poremećaj (GAD) –

  Ovo je vrsta anksioznosti gde osoba pati od konstantnih briga i strepnji, često bez vidljivog razloga.

 2. Panični poremećaj – Osobe koje pate od paničnog poremećaja iskuse iznenadne i intenzivne napade panike, praćene fizičkim simptomima kao što su ubrzan srčani ritam i osećaj gušenja.

 3. Socijalna anksioznost -Ova vrsta anksioznosti manifestuje se u socijalnim situacijama, gde osoba oseća strah i nelagodnost u interakciji s drugima.

 4. Fobije – Fobije su iracionalni strahovi od određenih objekata, situacija ili životinja.

Uzroci anksioznosti

Anksioznost može biti uzrokovana kombinacijom genetskih, bioloških, psiholoških i socijalnih faktora. Neki od čestih uzroka uključuju:

 1. Genetska predispozicija –  Osobe s porodičnom istorijom anksioznosti imaju veći rizik da i same razviju ovaj poremećaj.

2. Promene u mozgu i hemijska ravnoteža – Promene u određenim delovima mozga i neravnoteža neurotransmitera, poput serotonina i noradrenalina, mogu doprineti razvoju anksioznosti.

3. Traumatična iskustva – Traumatična iskustva u detinjstvu ili kasnijem životu mogu ostaviti emocionalne ožiljke koji podstiču anksioznost.

4. Stres i životne promene – Izazovne životne okolnosti, kao što su gubitak posla ili smrt voljene osobe, mogu dovesti do anksioznosti.

friend-support

Simptomi anksioznosti

Simptomi anksioznosti mogu biti različiti za svaku osobu, ali neki od uobičajenih simptoma uključuju:

Fizički simptomi

 • Ubrzan srčani ritam
 • Drhtanje ili tresavica
 • Mučnina ili nelagodnost u stomaku
 • Glavobolje i vrtoglavica

 Emocionalni simptomi

 • Strah i panika
 • Nervoza i napetost
 • Osećaj gubitka kontrole
 • Konstantan osećaj opasnosti

Savladavanje anksioznosti

Suočavanje s anksioznošću može biti izazovno, ali postoje efikasne strategije koje mogu pomoći. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Vežbajte redovno

Fizička aktivnost može smanjiti nivo stresa i poboljšati raspoloženje.

Tehnike opuštanja

Učenje tehnika poput dubokog disanja, meditacije ili joge može smanjiti anksioznost.

 Razgovarajte s terapeutom

Terapija može pružiti podršku i pomoći u suočavanju sa anksioznošću.

Izbegavajte stimulanse

Kofein i nikotin mogu pojačati anksioznost, pa ih je najbolje izbegavati.

Anksioznost je uobičajeni deo ljudskog iskustva, ali kada postane prekomerna, može negativno uticati na naš život. Važno je prepoznati simptome i potražiti pomoć ako se anksioznost ometa vašem svakodnevnom funkcionisanju. Podrška terapeuta i primena zdravih strategija suočavanja mogu vam pomoći da prevaziđete anksioznost i vratite se zdravijem i srećnijem životu.

Ako anksioznost ometa vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i utiče na vaš kvalitet života, važno je potražiti pomoć PSIHIJATRA. Vežbanje, pravilna ishrana i tehnike opuštanja mogu značajno smanjiti simptome anksioznosti i poboljšati vaše emocionalno blagostanje.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o LEČENJU ANKSIOZNOSTI i zakažete svoj prvi termin, kontaktirajte nas na mail: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *