Depresija

Da li depresija prolazi sama

Depresija predstavlja poremećaj raspoloženja, a može biti lakog, umerenog i teškog stepena. To je takvo stanje koje zahteva ozbiljno lečenje – farmakološko (lekovima) i psihoterapijsko. Primenom samo jednog od ova dva rešenja ne dolazi se do potpunog oporavka i rizikuje se da se simptomi bolesti ponovo jave.

Često se za depresiju smatra da prolazi sama, bez lekova, bez stručne pomoći i navodi obolelu osobu „da pokuša da se sama izleči“ jer „svima se dešava da povremeo „potonu“ pa se oporave i izvuku“. Međutim, to nije tačno. Depresija nije stil života, nije nečije stanje koje se čarobnim rešenjem može rešiti već ozbiljna bolest koja zahteva temeljno i stručno lečenje.

Koji su simptomi depresije?

Najčešći simptomi depresije su: prolongirana tuga, nedostatak volje, gubitak interesa za nekada omiljene aktivnosti, nesanica, osećanje bespomoćnosti ili beznadežnosti, zamrznutost u vremenu i prostoru, osećanje praznine.

 Ipak, nekada se depresija javlja daleko suptilnije i teže ju je identifikovati, jer se može manifestovati na sasvim drugačiji način od onog na koji smo navikli. Ovo su neki manje očigledni, a ipak, jako bitni pokazatelji depresije na koje treba obratiti pažnju: povećana razdražljivost, gubitak koncentracije i pamćenja, pojačan osećaj krivice, pokušaj lečenja „svojim metodama“ kada osoba počinje da konzumira alkohol ili neke psihoaktivne supstance…                                 

 

 Lečenje depresije

Na sve ove znake treba obratiti pažnju i ukoliko se primete, odmah reagovati jer svako odugovlačenje i  prolongiranje tegoba dovodi do pogoršanja stanja obolele osobe.

Depresija se leči. Pre svega je neophodno obratiti se psihijatru radi dijagnostikovanja oboljenja. Potom se određuje odgovarajuće terapija i pravi se plan psihoterapijskog lečenja.

U Psihijatrijskoj ordinaciji „Sunce“ možete se posavetovati sa psihijatrom radi tačnog utvrđivanja da li postoji depresija ili se radi o nekoj drugoj vrsti oboljenja. Individualnim pristupom i praćenjem lečenja omogućava Vam se izlečenje i vraćanje normalnim životnim aktivnostima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *