DIJAGNOSTIKA

Dijagnostičke procedure

Prvim pregledom kod psihijatra, tokom razgovora preliminarno se dijagnostikuje vrsta problema.

Ukoliko je problem bolest zavisnosti hemijske prirode, vrši se urinska detekcija na psihoaktivne supstance. Urinskom detekcijom na brz i jednistavan način otkriva se o kojoj/kojim supstancama je reč: heroin i ostali opijati i opioidi (buprenorfin, metadon, trodon, kodein), kokain, amfetamini, MDMA, marihuana, benzodiazepini (tablete kao što su bensedin, ksalol, rivotril, lorazepam) i sl. Detekcija alkohola se vrši brzim testom detekcije iz pljuvačke.

Dijagnostika prema različitim bolestima

Dijagnostika bolesti zavisnosti nehemijske prirode (zavisnost od kocke, zavisnost od video igrica, zavisnost od interneta i sl.) vrši se na osnovu razgovora sa psihijatrom. Tu se utvrđuje prisustvo ili odsustvo bolesti zavisnosti hemijske prirode i pridruženost drugih psihijatrijskih poremećaja (depresije, anksioznosti, nesanice i sl.)

Dijagnostika psihijatrijskih oboljenja (depresije, anksioznosti, nesanice i sl.) se vrši na osnovu razgovora sa psihijatrom tokom kojeg oboleli prezentuje tegobe koje ga muče. Detaljnim razgovorom i pregledom, uz potpunu posvećenost, uzimanjem u obzir osetljivost samih situacija, precizno se utvrđuje kakva je problematika u pitanju.

Druge dijagnostičke procedure

Sledeći korak u proceni opšteg zdravstvenog stanja jesu druge dijagnostičke procedure: laboratorijske, psihološko testiranje i saradnja sa specijalistima drugih grana u slučaju potrebe.

Nakon obrade dijagnostičkih podataka, obolelom se prezentuje dijagnoza i dalji tretman koji je potreban da se primenjuje u datom problemu. (Pogledati Metode lečenja)

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju i zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +381 64 24 37 661 (viber/whatsapp)