detoksikacija od droge koliko traje

Koliko traje DETOKSIKACIJA od droge

Naša Specijalna bolnica za psihijatriju “Sunce” poseduje tim iskusnih profesionalaca koji se bave lečenjem zavisnosti od heroina, alkohola, kokaina, ekstazija i drugih psihoaktivnih supstanci.

Trajanje detoksikacije.

Detoksikacija od heroina i opioida

Za zavisnike od heroina i drugih opioida, primenjujemo klasičnu detoksikaciju koja u proseku traje od 7 do 14 dana. Tokom ovog perioda, pacijenti prolaze kroz kontrolisani medicinski tretman koji uključuje odgovarajuću terapiju za ublažavanje fizičkih simptoma apstinencijalne krize, kao što su bolovi, mučnina, povraćanje, dijareja, sekrecija iz nosa i očiju, i groznica. Naš tim koristi antikrizne lekove koji nisu na bazi opijata, čime se smanjuje rizik od ponovne zavisnosti. Pored toga, primenjujemo različite metode za smanjenje želje za drogom. Po završetku detoksikacije, pacijenti se uvode u terapiju sa blokatorima.

 

Detoksikacija od kokaina i stimulansa

Za zavisnike od kokaina i drugih stimulansa, detoksikacija traje oko 7 dana. Terapija je simptomatska i pomaže u umanjenju simptoma apstinencijalne krize, kao i u smanjenju žudnje za supstancama. Nakon detoksikacije, u terapiju se uvode blokatori kako bi se dugoročno kontrolisala žudnja za drogama.

Nakon detoksikacije – stabilizacija apstinencije

Nakon završetka detoksikacije, ključno je stabilizovati apstinenciju. Ovaj proces uključuje postepeno ukidanje antikrizne terapije i uvođenje drugih lekova. Stabilizacija je naročito važna kod pacijenata koji pored zavisnosti imaju i druge psihijatrijske poremećaje, poput depresije, anksioznosti, psihoze, poremećaja ishrane ili poremećaja ličnosti, koji zahtevaju dodatnu pažnju i lečenje. Često se događa da tek nakon prestanka uzimanja alkohola ili droge ovi poremećaji postanu očigledni.

Uvođenje psihofarmaka u redovnu terapiju, zajedno sa blokatorima, omogućava dugoročnu kontrolu žudnje i pomaže pacijentima da održe apstinenciju. Naš cilj je pružiti sveobuhvatnu podršku koja će pomoći pacijentima da prevaziđu zavisnost i poboljšaju kvalitet života.

Kako najlakše prevazići teškoće prvih dana odvikavanja?

Prvi dani odvikavanja mogu biti izuzetno teški, ali uz stručnu pomoć našeg tima, pacijenti mogu lakše prevazići ove izazove. Evo nekoliko ključnih saveta:

  1. Medicinska podrška: ADEKVATNA medicinska terapija može značajno smanjiti fizičke simptome apstinencijalne krize.
  2. PODRŠKA PSIHIJATRA: Redovne sesije sa terapeutom pomažu pacijentima da razumeju i prevaziđu psihološke aspekte zavisnosti.
  3. Okruženje bez stresa: Mirno i podržavajuće okruženje u našoj bolnici pomaže pacijentima da se osećaju sigurno i fokusiraju na oporavak.
  4. Podrška porodice i prijatelja: Uključivanje porodice i bliskih prijatelja u proces lečenja može pružiti dodatnu emocionalnu podršku;

BOLNIČKO OKRUŽENJE pruža sigurno okruženje i podršku koja je ključna za osobe koje se leče od korišćenja štetnih supstanci. Ovo  omogućava našem medicinskom timu da prati pacijenta 24 sata dnevno, pružajući mu neophodnu medicinsku negu i podršku u kriznim situacijama.

U bolničkom okruženu pacijenti imaju pristup različitim terapijama i tretmanima koji su prilagođeni njihovim individualnim potrebama.

Specijalna bolnica za psihijatriju “Sunce” je posvećena pružanju najkvalitetnije nege i podrške pacijentima u procesu odvikavanja od psihoaktivnih supstanci. Naš stručni tim koristi najsavremenije metode i terapije kako bi pacijentima omogućio što lakši i efikasniji oporavak. Pozivamo vas da nam se obratite i započnete put ka zdravom i ispunjenom životu bez zavisnostiol

Metode lečenja bolesti zavisnosti sastoje se iz nekoliko faza.

  • Prva faza lečenja predstavlja detoksikacija (izbacivanje supstance iz organizma) i otklanjanje fizičke zavisnosti.

  • Druga faza lečenja je promena životnog stila tj. navika.

  • Treća faza i četvrta faza lečenja su rehabilitacioneTreća faza se odnosi na socijalizaciju, a četvrta faza se karakteriše ličnim radom i razvojom.

U našoj bolnici, verujemo da je oporavak od zavisnosti moguć. Kroz terapiju kod psihijatra i proces detoksikacije, zavisnici prolaze kroz fizičke i emocionalne transformacije koje su ključne za njihov put ka ozdravljenju. Naš cilj je pružiti podršku, razumevanje i nadu zavisnicima, pomažući im da povrate kontrolu nad svojim životima i izgrade bolju budućnost.

Ukoliko imate problem sa zavisnošću od DROGE,  KOCKE ILI ALKOHOLA zakažite termin, kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *