Šta kada alkoholičar odbija lečenje. Alkoholiza lečenje

Šta kada alkoholičar odbija lečenje. Lečenje alkoholizma

Najveći problem alkoholičara jeste taj što on odbija lečenje i ne prihvata da ima problem.

Alkoholičari retko priznaju da im je potrebna stručna pomoć, obično NEGIRAJU da je problem uopšte prisutan, a umesto toga, često se upoređuju s drugima koji konzumiraju više alkohola. Uz to, motivisati ih da započnu lečenje predstavlja poseban izazov.

Nagovaranje alkoholičara da prihvati lečenje može biti izuzetno težak proces, zahteva vreme i strpljenje, ali uz podršku i razumevanje osoba može biti motivisana da prihvati lečenje i započne put ka ozdravljenju uz stručnu pomoć.

PREKIDANJE “PRIKRIVANJA”

Jedan od ključnih koraka u ovom procesu je prekidanje svih oblika “prikrivanja” problema. Članovi porodice često pokušavaju da prikriju alkoholizam i opravdaju ga, ali to samo otežava situaciju. Važno je da osoba koja se bori s alkoholizmom oseti posledice svog ponašanja i da prestanu sa prikrivanjem problema.

PRAVO VREME ZA RAZGOVOR

Takođe, važno je odabrati pravo vreme za razgovor s alkoholičarem. Razgovor s alkoholičarem treba obaviti u mirnom trenutku, nakon što se dogodi neki problem izazvan alkoholom. Nakon nekog događaja izazvanog alkoholom, poput porodične svađe ili zdravstvenih problema, može biti pogodno vreme za razgovor.  Bitno je da je osoba trezna kako biste mogli otvoreno razgovarati i da razgovor bude otvoren i iskren.

U razgovoru budite određeni i JASNI, iznesite svoje brige i postavite granice u vezi s pijenjem. Takođe, objasnite posledice koje mogu nastupiti ukoliko osoba ne potraži pomoć, ističući da je to zaštita vas i ostalih članova porodice.

Razgovarajte o mogućim posledicama ako osoba ne potraži pomoć. Jasno istaknite šta ste spremni učiniti kako biste zaštitili sebe i ostale članove porodice.

OPCIJE U VEZI SA LEČENJEM

Informišite se o dostupnim opcijama lečenja i podržite osobu u procesu traženja pomoći. Pružite podršku i budite spremni da pratite osobu na sastanke s lekarom ili terapeutom.

Ako je moguće, dogovorite sastanak s lekarom ili terapeutom i podržite osobu da potraži pomoć. Takođe, možete zatražiti pomoć od prijatelja ili drugih članova porodice kako biste dodatno podržali osobu i pomogli joj da prihvati lečenje.

U procesu nagovaranja alkoholičara da prihvati lečenje, važno je imati strpljenja i doslednosti. Ponekad je potrebno više razgovora i podrške da bi osoba prihvatila pomoć, ali uz podršku i razumevanje, moguće je motivisati je da započne put ka ozdravljenju.

Uspešno lečimo zavisnost od alkohola

Često ljudi misle da je za izlazak iz problema kao što su alkoholizam, korištenje droga i drugih bolesti zavisnosti dovoljno da se osoba „uozbilji“, da se trgne, da ima čvrstu volju i da može samostalno da izađe iz svega. Alkoholizam i ostale bolesti zavisnosti su bolesti koje kao i druge i zahtevaju određen protokol lečenja. Lečenje počinje detoksikacijom (Prva faza lečenja bolesti zavisnosti). Po završetku detoksikacije u terapiju se uvodi averzivna terapija (blokatori u vidu tableta/depo injekcija/implanta radi održavanja apstinencije. Preporuka je da se lečenje nastavi u Drugoj fazi lečenja bolesti zavisnosti (pročitajte više o Metodama lečenja).

Ukoliko želite da dobijete još informacija o LEČENJU BOLESTI ZAVISNOSTI i zakažete svoj prvi termin, kontaktirajte nas na mail: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *