Depresija

OVO MORATE ZNATI O DEPRESIJI

Radost i tuga predstavljaju ljudska iskustva. Ali kada ova osećanja svojim intenzitetom prevaziđu uzrok koji ih je izazvao i mogućnost kontrole realnosti i kompenzacije, postaju stanja kojima je neophodno lečenje.

Depresija predstavlja sniženo raspoloženje u pravcu bezrazložne tuge koja svojim trajanjem prevazilazi uzrok koji je izazvao. Pri opisivanju svog doživljaja, većina opisuje depresiju kao intenzivan duševni bol i mučno osećanje koje razlikuju od doživljaja normalne tuge.

Najčešća osećanja na koja se depresivne osobe žale, koja predstavljaju znake prepoznavanja depresije kod osoba u okruženju su: neraspoloženje, gubitak samopoštovanja, razdražljivost i napetost. Ponekad dominira ravnodušnost, osećanje praznine i utučenosti. Anksioznost je prisutna kod većine i manifestuje se osećajem da će nešto jako strašno da se desi. Od fizičkih tegoba na koje se žale su glavobolje i bol “u predelu srca“. Volja depresivnih ljudi je snižena, praktično ne postoji. Životne aktivnosti koje su nekada predstavljale motivaciju da se krene u nov dan, u ovakvom stanju je isključena.

depresija-psihijatrijske-bolesti

KAKO POMOĆI U OVAKVOJ SITUACIJI?

Ne možemo se osloniti na to da će depresivna osoba sama da donese odluku da će nešto da promeni. Depresija nije stanje koje je izazvano voljom obolelog. To je stanje koje mora da se leči. Pre svega popričati sa osobom, skrenuti pažnju na stanje kakvo se primećuje, a ona možda ne vidi. Ukoliko i dalje ne uviđa da je toliko loše, predložiti da se zakaže razgovor sa psihijatrom da bi on procenio kakva je situacija. Kada počne lečenje, uvek se interesovati kod doktora šta se dešava, ima li poboljšanja i šta dalje raditi. Za osobe koje se leče od depresije najbitnije je da imaju podršku, da se ne osećaju odbačenim da bi se povratilo urušeno samopouzdanje i da znaju da je nekome stalo do njih. Put do izlečenja zavisi od stanja u kome se oboleli nalazi. Ukoliko smatrate je neko Vama blizak depresivan, nemojte oklevati već odmah reagujte!

Ukoliko smatrate je neko Vama blizak depresivan, nemojte oklevati već odmah reagujte!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *