Život sa zavisnikom

KAKO POBEDITI BOLEST ZAVISNOSTI

Umorni ste od razgovora sa psihijatrima, bezuspešnim pokušajima da član vaše porodice ostavi drogu. Ne znate više šta da radite sa njim. Na stotine puta ste pokušali da mu poverujte da neće više nikada da uzme taj kokain. Alkohol bi možda i mogao da se pije, ali kad uzme kokain, danima je razdražljiv, već drugog dana počinje da viče po kući, uzima novac svima od ukućana. Čak se i iz komšiluka žale da ne mogu više da slušaju celodnevne rasprave i ubeđivanja da je dosta i da mora da se prekine ova loša situacija.

NEGIRANJEM DA VAM JE ČLAN PORODICE ZAVISNIK SAMO PRODUŽAVATE AGONIJU

Momenat kada ukućani shvate da se nešto loše dešava, počinje borba pre svega sa samim sobom “da li se to stvarno dešava našoj porodici”, a onda i sa zavisnikom uz pitanje “kako je mogao to da im učini” do rečenice “odgajali smo isto svu decu, ali je samo on/ona otišla tim putem”.

 Dok se utvrđuje o čemu se radi, zavisnik i porodica pokušavaju da negiraju da problem postoji, a kada postane sve evidentnije, pokušava se da se minimizira, da se umanjuje veličina problema. Na kraju, kada se izgubi kontrola, traži se pomoć.

lečenje zavisnosti od heroina

HVATANJE U KOŠTAC SA DROGAMA

Kada dođu u ordinaciju, svi su iscrpljeni- i zavisnik i ukućani, i ljuti i tužni, čitali su svašta i čuli su svašta, a najviše ih plaši rečenica: “jednom narkoman, uvek narkoman”. Međutim, ta rečenica nije tačna ako se krene sa lečenjem.

JEDINO LEČENJEM SE MOŽE STATI NA KRAJ ZAVISNOSTI

Lečenje se sastoji od detoksikacije.

ŠTA JE DETOKSIKACIJA? To je čišćenje organizma od supstance (droge i alkohola) i drugih otrova koji se unose u organizam ili nastaju razgradnjom supstanci. Najčešće je potrebno 7 dana za ovaj proces. Nakon detoksikacije sledi lečenje uz pomoć psihijatra i terapeuta kako bi se zavisnik i porodica edukovali o problemu i naučili da žive na drugačiji način, da promene stil života. Kada se utvrde ta pravila, svaka sledeća faza u lečenju je samo nadogradnja i napredak u svakom smislu.

Suština je da, kada se pordica zamota u klupko zavisnosti, neophodno je što pre da se potraži stručna pomoć kako bi se sprečilo dalje propadanje.

ZAPOČNITE VEĆ DANAS SA BORBOM ZA SVOJE BLIŽNJE, DA USPEŠNO OSTAVE OPIJATE!

Uz naš stručni tim, VEĆ KROZ NEKOLIKO TERMINA, videćete promene.

Pogledajte kako su to uspešno uradili neki od naših pacijenata klikom na link https://bolestizavisnosti.co.rs/izleceni-pacijenti/

Pozovite nas i zakažaite pregled već danas na broj telefona  0642437661

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *