Pijenje alkohola

PIJENJE ALKOHOLA- STIL ŽIVOTA ILI BOLEST

ALKOHOL KAO STIL ŽIVOTA

Alkohol je vrsta pića koja je najzastupljenija u izlascima, proslavama, a u poslednje vreme i u kafićima koji „posle 22h ne prave kafe i ne toče sokove“. U našem narodu, bolje rečeno na celom Balkanu je uvreženo mišljenje da svaki muškarac, a često i većina žena, moraju da piju alkohol na proslavama, u izlascima pa čak i nekim neobaveznim okupljanjima.

Većina smatra da je pijenje alkohola, način i vrsta pića koja se pije, stil života i da to treba uvek slediti. Smatra se da ukoliko je neko „otkrio piće koje mu najviše odgovara“, treba da ga pije i da „par pića“ u nekim prilikama pa čak i svakodnevno „ne dovode do narušavanja zdravlja ili do alkoholizma“. Ali da li je stvarno tako?

NA KOJI NAČIN ALKOHOL UTIČE NA ORGANIZAM

Alkoholna pića uneta u organizam, odmah po unosu, dovode do promane već u usnoj duplji. Kako? Alkohol „ispira“ površinski sloj sluzokože usta. Isto se dešava i sa sluznicom jednjaka i želuca. Ako je to „ispiranje“ povremeno, nekoliko puta godišnje, do trajnih oštećenja neće doći jer prolazi dovoljno vremena da se regeneriše površina.

Međutim, ako je to „ispiranje“ nekoliko puta nedeljno, svakodnevno ili više puta dnevno, sasvim je očekujuće da će doći do oštećenja, do upala koje ne mogu da zarastu i koje mogu da pređu i u malignu promenu. Dalje, kako alkohol ulazi u organizam, on putem krvotoka iz želuca odlazi u jetru gde se razgrađuje, metaboliše. Ukoliko je pijenje na nivou nekoliko puta godišnje, svi gore pomenuti organi se regenerišu nakon pijenja i ne dolazi do trajnih promena. Međutim, kada je pijenje alkohola često, tada dolazi do trajnih promena na ustima, jednjaku, želucu, jetri… Ali nisu samo ovi organi pogođeni. Vremenom propadaju skoro svi organi i organski sistemi.

depresija-lecenje

ALKOHOLIZAM KAO BOLEST

Ali da se vratimo na početak. Šta se smatra za „normalno pijenje“? Po stavu Svetske zdravstvene organizacije, svakodnevna konzumacija alkoholnih pića, do dva pića dnevno, ne smatra se problematičnim. Šta to znači? Ukoliko osoba popije jedno piće i nakon toga ne popije do kraja drugo piće, smatra se da nema problem, ne teži ka ekscesivnom pijenju. Ali ako nakon drugog pića ipak dospe i treće, smatra se da verovatno postoji problem i da će se količina alkohola koja se pije, povećavati.

KAKO PROCENITI DA NEKO IMA PROBLEM SA ALKOHOLOM

Ukoliko niste sigurni da li imate problem sa pijenjem alkohola ili mislite da neko iz vašeg okruženja ima problem, pokušajte da pronađete, saznate koje mesto u vašem ili njegovom/njenom dnevnom funkcionisanju zauzima alkohol. Pročitajte više o lečenju bolesti zavisnosti klikom OVDE.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *