život sa alkoholičarem

ŽIVOT SA ALKOHOLIČAREM

ALKOHOLIZAM RAZARA PORODICU

Alkoholizam razara zavisnika i njegovu porodicu. Alkoholizam jednog od članova porodice ugrožava sve članove porodice, funkcionisanje i na kraju i opstanak. Da bi se porodica održala, ostali članovi se prilagođavaju nepovoljnoj situaciji. Uspostavlja se bolesna ravnoteža što dovodi do potpune nefunkcionalnosti porodice. Život sa alkoholičarem postaje sve teži!

Međutim, postoje faze kroz koje alkoholičar sa porodicom prolazi.

4 FAZE RAZVOJA ALKOHOLIZMA U PORODICI

Alkoholozi su kroz godine istraživanja predložili 4 faze u razvoju alkoholizma u porodici:

  1. Zajedničko negiranje– svi u porodici negiraju problem kako alkoholičar tako i ostali članovi porodice, pogotovo supruga. Insistira se na tome da je stanje normalno, a da alkoholičar pije “kao i svi drugi”. Stalno se poredi sa negativnim primerima iz okruženja u smislU “da oni više piju”. Prema spoljnom svetu stvara se fasada skladne porodice. Komunikacija je sve oskudnija.
  2. Zajednički problemi sa pseudorešenjima– Alkohol je već postao deo života. Ukućani sklanjaju alkohol, bacaju. Svađe su sve češće, deca ili rodbina se “uvlače” u sukob. Alkoholičar se prilagođava ovoj situaciji tako što menja stil pijenja, povremeno apstinira (prestaje da pije), menja vrstu pića. U ovoj fazi supruga preuzima sve uloge u porodici i povećanom angažovanošću nadoknađuje alkoholičarevu neefikasnost. Alkohol postaje centralni problem oko koga se vrti komplentna porodična organizacija i funkcionisanje.
  3. Zajedničko dno– U ovom periodu kriza postaje neizdrživa. Neefikasnost svih dosadašnjih pokušaja i taktika za savladavanje problema dovodi do ozbiljne krize bračnog sistema. U ovom slučaju postoje samo 2 rešenja: ili razvod ili lečenje (uz učešće supruge) koje podrazumeva promene svih članova porodice i izgradnju zdravog modela porodičnih odnosa.
  4. Zajednička promena– ova faza se odnosi na porodice koje su se opredelile za lečenje. Oba partnera počinju da uče nove oblike ponašanja i nove uloge. Ovom se pridružuju ostali članovi uže i šire porodice. Ukoliko se promene ne dese, apstinencija (nepijenje alkohola) neće dugo trajati tj. bolest će se ponovo vratiti.

ALKOHOLIZAM JE BOLEST KOJA SE LEČI

Alkoholizam je bolest koja se leči. Nikada nije kasno da se krene u borbu protiv alkoholizma. Lečenje alkoholizma podrazumeva lečenje i alkoholičara i cele porodice jer se samo na taj način može postići adekvatna i duga apstinencija tj. period bez konzumiranja alkohola.

Saznajte sve o lečenju bolesti zavisnosti klikom na link OVDE.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *