ZABLUDE o herioinu i kokainu

5 zabluda o kokainu i heroinu

Predstavljamo vam glavnih 5 mitova i zabluda o kokainu i heroinu:

Mit: Kokain i heroin su iste stvari. Zabluda: Kokain i heroin su različite droge s različitim hemijskim strukturama, efektima i rizicima. Kokain je stimulans koji povećava budnost i energiju, dok je heroin opijat koji deluje kao depresor, usporavajući centralni nervni sistem. Ove droge su hemijski različite i imaju različite efekte na organizam. Kokain je stimulans koji potiče nervni sistem, povećava budnost i energiju, često izazivajući euforiju i osećaj samopouzdanja. Heroin, s druge strane, spada u opijate i deluje kao depresor, usporavajući nervni sistem, izazivajući osećaj relaksacije i zadovoljstva. Oba ova agensa imaju različite hemijske strukture i utiču na organizam na različite načine.

Mit: Kokain i heroin su bezopasni ako se koriste povremeno ili u malim dozama Zabluda: Obe supstance nose ozbiljne rizike po zdravlje, bez obzira na to koliko često se koriste. I kokain i heroin mogu izazvati zavisnost, teške zdravstvene probleme i smrtni ishod, čak i pri povremenom korišćenju. Obe ove droge nose sa sobom ozbiljne rizike, uključujući fizičku i mentalnu zavisnost, predoziranje, ozbiljne zdravstvene probleme i smrt. Povremena upotreba ne znači da su bezbedne, jer i jedno izlaganje ovim supstancama može izazvati ozbiljne posledice. Osim toga, upotreba može lako postati REDOVNA, što povećava rizik od zavisnosti i štetnih posledica. Čak i male doze kokaina ili heroina mogu biti opasne i izazvati nepredvidive reakcije, kao što su srčani udar, moždani udar, predoziranje ili smrt.

Konzumiranje bilo koje količine ovih droga nosi rizik. Kokain može izazvati srčane probleme poput aritmije ili srčanog udara, dok heroin može izazvati usporavanje disanja do tačke respiratornog zastoja. Osim toga, kvalitet i čistoća droge nisu uvek poznati, pa čak i male doze mogu biti neizvesne u svom uticaju na organizam.

Mit: Kokain i heroin su glamurozne droge. Zabluda: Ova percepcija potiče iz medijske reprezentacije droge kao simbola bogatstva, moći ili zabave. Međutim, u stvarnosti, upotreba ovih droga može dovesti do teških zdravstvenih problema, socijalne izolacije, finansijske propasti i kriminalnih aktivnosti. Ove droge mogu izazvati razoran uticaj na živote korisnika i njihovih porodica. Korisnici se često suočavaju sa raznim problemima u životu, uključujući gubitak posla, porodične probleme, ili kriminalne postupke kako bi finansirali svoju zavisnost.

Mit: Kokain i heroin su problem samo za pojedince koji ih koriste Zabluda: Upotreba kokaina i heroina ima šire društvene posledice, uključujući kriminal, prenos bolesti, degradaciju životne sredine i ekonomske troškove zdravstvenog sistema. Ovi problemi mogu imati uticaj na celo društvo, ne samo na pojedince koji koriste droge. Kriminal povezan sa distribucijom i korišćenjem droge može uticati na bezbednost zajednice. Takođe, postoji rizik od prenosa infekcija poput HIV-a i hepatitisa C među korisnicima droge koji dele igle. Troškovi zdravstvene nege i rehabilitacije takođe mogu biti veliko opterećenje za zdravstvene sisteme. Osim toga, upotreba droge može imati negativan uticaj na porodične i socijalne veze.

Mit: Odvikavanje traje nekoliko nedelja. Zabluda: Mnogi ljudi misle da je dovoljno samo prestati koristiti drogu i da će se sve probleme rešiti u kratkom vremenskom periodu. Međutim, proces odvikavanja od droga je kompleksan i može biti izuzetno težak. Zavisnost od droga menja hemijsku strukturu mozga i navike korisnika, što znači da je potrebno vreme da se telo i um prilagode novom stanju bez droge. Brzo odvikavanje može rezultirati ozbiljnim simptomima, kao što su bolovi, mučnina, anksioznost, depresija i čak opasnim medicinskim problemima kao što su konvulzije ili delirijum tremens. Stoga je važno da osobe koje se bore sa zavisnošću od droga potraže profesionalnu medicinsku pomoć PSIHIJATRA i podršku tokom procesa odvikavanja.

Ukoliko imate problem sa zavisnošću od droge zakažite termin, kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *