KOKAINSKA ZAVISNOST

Kokain predstavlja psihoaktivnu supstancu koja spada u grupu stimulansa. Dugotrajnim uzimanjem nastaju velika zdravstvena oštećenja (psihička i fizička). Simptomi apstinencijalne krize su najizraženiji u vidu psihičkih problema, fizičke tegobe nisu toliko izražene.

U našoj bolnici uspešno lečimo ZAVISNOST OD KOKAINA i već za 15 dana postižete psihičku i fizičku stabilizaciju.

Odvikavanje od kokaina je POTPUNO BEZBOLNO KOD NAS.

Kliknite da saznate naše USPEŠNE metode lečenja OVDE.

Ali da krenemo od početka… Dejstvo kokaina se ispoljava u vidu osećanja energije, snage, smanjene potrebe za spavanjem i dobrog raspoloženja. To je razlog zašto korisnici ispoljavaju simptome u vidu gotovo ekstremne aktivnosti, uzbuđenosti, sa ubrzanom, patološkom govorljivošću sa raspravljanjem oko svega uz čestu pojavu paraniodnosti i agresivnosti. Zenice su proširene, smanjena je potreba za unošenjem hrane, postoji povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca. Ukoliko postoje ovakvi simptomi, a sumnja se da postoji zavisnost, neophodno je insitirati na priznanju.

Kokain se “na ulici” pojavljuje kao beli prah koji se koristi za ušmrkavanje i intravensko uzimanje. Pored forme u prahu, postoji i baza koja se koristi za pušenje. Na “uličnom tržištu” kokain koji se prodaje često je pomešan sa različitim dodacima što pojeftinjuje cenu, ali se povećava rizik za oštećenje zdravlja u većoj meri.

Koje su najveće posledice kokainske zavisnosti?

Kod kokainske zavisnosti vrlo su izražene psihička zavisnost i značajna psihička oštećenja. Kokain se karakteriše vrlo brzim razvojem psihičke zavisnosti, a posle kraćeg vremena, razvija se i fizička zavisnost. U početku, kokain se uzima ređe, međutim, tokom vremena, učestalost je veća. Povećanje doze i frekvencije uzimanja dovodi do teških zdravstvenih oštećenja i iscrpljenosti. U fazi apstinencije (kada se kokain ne uzima) pojavljuju neprijatni simptomi u vidu pospanosti, depresivnosti i pojačan apetit uz tremor ruku i grčenja mišića. Od psihičkih posledica, najčešće se ispoljavaju simptomi paranoidnosti i halucinacija. Veliki procenat uz kokain koristi alkohol. Ponašanje poprima elemente antisocijalnog ponašanja i stvaraju se veliki problemi u porodici i na poslu. Kada se pojave teža zdravstvena oštećenja, lečenje je neophodno. Konačno, smrtnost među kokainomanima je velika, smatra se da je deset puta veća nego u opštoj populaciji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *