Zavisnost od heroina

ZAVISNOST OD HEROINA

Zavisnost od heroina je široko rasprostranjena zavisnost koja pogađa i mlađe i starije. Većina smatra da je zavisnost od heroina “najteža” i “da je neizlečiva”. Zašto tako misle?

Heroin spada u grupu opijata, zajedno sa metadonom i trodonom. Opijati imaju moćan kapacitet za stvaranje zavisnosti. Uzimaju se najčešće na nos ušmrkivanjem, ali nije retkost ni da se uzimaju intravenskim putem. Trodon se uzima gutanjem.

Sindrom telesne zavisnosti od heroina se veoma brzo razvija, već nakon nekoliko uzimanja. Simptomi prekidanja uzimanja heroina se pojavljuju već posle 4 sata od poslednjeg uzimanja. Pojavljuje se jaka razdražljivost, bolovi u celom telu, naročito u mišićima i kostima, proširene zenice. Ukoliko se heroin ne uzme, razdražljivost se intenzivira, dolazi do nesanice, bolova u stomaku uz proliv i povraćanje. Bolovi se pojačavaju, dolazi do pada temperature, groznice, curenja iz nosa i suvog kašlja. Ove tegobe koje se razvijaju u sklopu apstinencijalnog sindroma najintenzivniji su prva dva dana, a postepeno se smanjuju do petog dana. Obzirom da su simptomi intenzivni, veoma neprijatni, zavisnik teži da nabavi supstancu pre nego što dejstvo u potpunosti prođe ne bi li prevenirao nastupajuću krizu.

Ophođenje prema okruženju dok zavisnost traje je veoma neprijatno- zanemaruju se svi životni aspekti, zavisnik propada fizički i psihički, a sa sobom na dno vuče i svoje okruženje, pre svega porodicu.

Lečenje alkoholizma
Pomoć porodice

Kako porodica treba da reaguje u ovakvim okolnostima?

Kada se primete neki ili češće svi gore pomenuti znaci, neophodno je odmah reagovati. Obaviti razgovor i ukoliko se negira situacija, potražiti stručnu pomoć radi što ranije dijagnostike i lečenja.

Specijalna bolnica iz oblasti psihijatrije “Sunce” se bavi lečenjem svih oblika zavisnosti. Pre svega se radi detoksikacija i uspostavlja apstinencija. Nakon toga, započinje se psihoterapijsko lečenje i radi se na promeni životnog stila.

Pogledajte snimke i SVEDOČENJA naših IZLEČENIH pacijenata na linku OVDE.

Ukoliko imate nedoumicu da li neko iz Vašeg okruženja ima problem sa zavisnostima, pozovite nas radi saveta i mi ćemo Vam pomoći. Svakog dana od 7 do 21h +38169 243 76 62 +38164 243 76 61.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *