zavisnost od marihuane lečenje

Marihuana je štetna. Kako uspešno lečimo zavisnost od marihuane

Marihuana, poznata i kao kanabis, je biljka koja se koristi u medicinske, rekreativne i industrijske svrhe. Aktivna supstanca marihuane je delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), koja ima psihoaktivne efekte. Marihuana se klasifikuje kao droga zbog svojih psihoaktivnih svojstava i potencijala za zavisnost.

Šta je marihuana?

Marihuana potiče od biljke kanabis i sadrži više od 100 različitih hemijskih jedinjenja poznatih kao kanabinoidi. THC je glavni psihoaktivni kanabinoid koji utiče na mozak, izazivajući promene u percepciji, raspoloženju i svesti. Upotreba marihuane može izazvati osećaj euforije, opuštenosti, ali i povećane anksioznosti i paranoje kod nekih korisnika.

Kako marihuana utiče na osobu?

Kratkoročni efekti marihuane uključuju osećaj euforije, opuštanja, promenjenu percepciju vremena, pojačane senzacije i povećan apetit. Međutim, marihuana izaziva negativne efekte poput smanjenja kognitivnih funkcija, problema sa pamćenjem, smanjenog motornog koordinacije i povećanog rizika od anksioznosti i paranoje.

Dugoročna upotreba marihuane može dovesti do razvoja tolerancije, fizičke i psihičke zavisnosti. Hronična upotreba može takođe negativno uticati na mentalno zdravlje, izazivajući probleme poput depresije, anksioznosti i problema sa pamćenjem i učenjem.

THC utiče na imuni sistem, ubrzava se rad srca za 20 do 30 otkucaja po minuti, na smanjenje reproduktivne funkcije oba pola.

Hronična upotreba marihuane izaziva različita oštećenja pluća. Štetnija je kombinacija pušenje i duvana i marihuane. Količina unetog duvana kod prosečnog pušača značajno je veća od količine unete pušenjem marihuane, ali toksini marihuane snažnije oštećuju pluća.

Zavisnost od marihuane

Iako marihuana često ima reputaciju “meke” droge, ona ipak može izazvati zavisnost. Zavisnost od marihuane se manifestuje kao potreba za kontinuiranom upotrebom uprkos negativnim posledicama. Simptomi zavisnosti uključuju nemogućnost kontrolisanja upotrebe, povećanje tolerancije, apstinencijalne simptome poput razdražljivosti, nesanice i anksioznosti kada se upotreba prekine.

Uspešno lečimo zavisnost od marihuane u našoj bolnici

U našoj bolnici, lečenje zavisnosti od marihuane zasniva se na sveobuhvatnom i individualizovanom pristupu. Naš tim stručnjaka koristi kombinaciju terapijskih metoda kako bi pomogao pacijentima da prevaziđu zavisnost i vrate se zdravom i ispunjenom životu.

Apartman-br.-1-Psihijatrijska-bolnica-Sunce

AMBULANTNO ILI BOLNIČKO LEČENJE

Traje do 14 dana pod stalnim nadzorom psihijatra i stručnog osoblja. Cena od 1700 evra.

USPEŠAN SISTEM PODRŠKE IZLEČENIMA

JEDINSTVENO U SRBIJI! Razrađen sistem podrške izlečenim pacijentima tokom 2 godine.

U našoj bolnici, verujemo da je svaka osoba jedinstvena i zato prilagođavamo naš pristup svakom pacijentu pojedinačno. Naš cilj je da pomognemo pacijentima da postignu trajnu apstinenciju, poboljšaju kvalitet života i izgrade snažnu osnovu za zdravu budućnost bez zavisnosti od marihuane.

Zakažite sastanak i dođite da porazgovarate sa našim stručnim timom
+38169 243 76 62
Dr Milutina Ivkovića 9a, Beograd

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *