addiction

Pokazatelji patološkog kockanja: Kada zabava postane zavisnost od kocke

Patološko kockanje je ozbiljan problem koji može imati duboke posledice na život pojedinca i njegovu okolinu. Izdvojili smo za vas neke od pokazatelja patološkog kockanja kako bismo podigli svest o ovoj zavisnosti i podstakli ljude da potraže pomoć ako primete ove znakove.

Gubitak kontrole zbog kockanja

Osoba koja pati od patološkog kockanja često ima problema sa kontrolom svojih kockarskih navika. Bez obzira na gubitke ili negativne posledice, osećaj kontrole nad kockanjem je izuzetno težak, što dovodi do daljeg produbljivanja zavisnosti.

Sve više vremena provedenog u kockanju

Osoba koja pati od patološkog kockanja često ima problema sa kontrolom svojih kockarskih navika. Bez obzira na gubitke ili negativne posledice, osećaj kontrole nad kockanjem je izuzetno težak, što dovodi do daljeg produbljivanja zavisnosti.

Finansijski problemi

Patološko kockanje često dovodi do ozbiljnih finansijskih problema. Osoba može sebe dovesti u dugove, pozajmljivati novac ili prodavati vredne predmete kako bi finansirala svoje kockarske navike. Ovo može imati negativan uticaj na njihovu finansijsku stabilnost i odnos sa porodicom i prijateljima.

lucky-pretty-woman-playing-poker

Promene u ponašanju

Osoba koja pati od patološkog kockanja može pokazivati izražene promene u ponašanju. To može uključivati izolaciju od porodice i prijatelja, smanjen interes za aktivnosti koje su nekada bile važne, razdražljivost, anksioznost ili depresivna raspoloženja.

Skrivanje kockarskih aktivnosti

Osobe koje su zavisne o kockanju često pokušavaju sakriti svoje aktivnosti od drugih. To može uključivati laži o tome koliko vremena provode kockajući se, koliko novca troše i skrivanje finansijskih tragova.

Ako prepoznajete ove znakove kod sebe ili nekoga koga poznajete, važno je potražiti stručnu pomoć. Postoji mnogo organizacija i resursa koji pružaju podršku osobama koje se bore sa patološkim kockanjem. Nemojte se ustručavati da potražite pomoć jer je rano intervenirati i pružiti podršku ključno za prevazilaženje ove zavisnosti.

Takođe, važno je istaći da patološko kockanje nije samo moralna slabost ili nedostatak volje. To je ozbiljna zavisnost koja može imati negativne posledice na mentalno zdravlje i celokupan život pojedinca. Stigmatizacija ove zavisnosti može otežati osobama da potraže pomoć i podršku.

Kroz edukaciju sebe i drugih o pokazateljima patološkog kockanja, možemo doprineti smanjenju stigme i povećanju svesti o važnosti pružanja podrške osobama koje se bore sa ovom zavisnošću. Budimo empatični, otvoreni za razgovor i spremni da ponudimo pomoć onima kojima je potrebna.

Kao i kod ostalih bihejvioralnih zavisnosti, i kod kockanja je uobičajno stanje žudnje pre započinjenja aktivnosti, koje je jako slično onome koje imaju zavisnici od psihoaktivnih supstanci pre upotrebe droge.

Žudnja je po intenzitetu i po kvalitetu različita od obične želje. Ona je po kvalitetu bliska nagonskoj potrebi, a po intenzitetu jača je od svake nagonske potrebe.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o bolesti zavisnosti od kocke i zakažete svoj prvi termin, kontaktirajte nas na mail: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *