KOJE SU POSLEDICE KOCKANJA

Posledice kockanja mogu biti ozbiljne i dugotrajne i obuhvataju sve životne aspekte. Utiču destruktivno i na zavisnika i na čitavo njegovo okruženje. Posledice mogu biti: zdravstvene, porodične i šire socijalne.

ZDRAVSTVENE POSLEDICE

Patološko kockanje može negativno da utiče na telesno i psihičko zdravlje kockara. Osim na zdravlje kockara, zavisnost utiče i na zdravlje drugih članova porodice. Telesne (fizičke) tegobe koje se javljaju kod zavisnika od kocke su oboljenja uzrokovana povećanim stresom, ali i zloupotrebom alkohola i psihoaktivnih supstanci (PAS), kao i vođenjem nezdravog načina života (neredovna ishrana, slabo spavanje, odsustvo fizičkih aktivnosti…). Najčešće tegobe su pojava nesanice, sindrom razdražljivih creva, čir na želucu, visok krvni pritisak, infarkt miokarda, šlog i migrena. Zloupotreba i zavisnost od alkohola i drugih PAS u velikoj meri je prisutan i kod zavisnika od kockanja, sa svim pratećim posledicama ovih bolesti što se dešava u 60% slučajeva. Depresija je najčešći psihijatrijski poremećaj kod kockara.

Kockanje i suicid – suicidne ideje i pokušaji suicida su mnogo češće kod zavisnika od kockanja nego u opštoj populaciji. Ovi pokušaji su najčešće povezani sa finansijskim gubicima.

PORODIČNE POSLEDICE

Zavisnost od kockanja nekog člana porodice odražava se na njeno funkcionisanje i čini je disfunkcionalnom. Disfunkcionalnost porodice se odražava poremećajem komunikacije (svađe, izbegavanje razgovora, ignorisanje), emocionalni odnosi u porodici postaju nestabilni, porodica zapada u sve veće finansijske probleme, porodične uloge su poremećene, deformišu se društvene veze. Najčešće porodične posledice su: prerano odvajanje od porodice, svađe, fizičko nasilje, nedolazak kući duže vreme, neizvršavanje obaveza koje je do tada imao u porodici, tajnovitost, destruktivno ponašanje, nestajanje novca ili drugih vrednih stvari iz kuće, neodgovornost, laži i manipulisanje drugim članovima, povlačenje u sebe, nedoslednost.

Nije retko nasilje u porodici (fizičko nasilje, seksualno zlostavljanje, psihološko i emocionalno zlostavljanje, finansijska zloupotreba, zanemarivanje dece).

Život sa zavisnikom

SOCIJALNE POSLEDICE

Kockari često pribegavaju kriminalu da bi platili dugove ili nastavili da se kockaju. To su najčešće nenasilna krivična dela (pronevera, falsifikovanje, krađa kreditnih kartica), pozajmljivanje od prijatelja i zelenaša. Česti su finansijski, socijalni i pravni problemi (uključujući bankrot, razvod, gubitak posla, zatvor), otuđenje od porodice i prijatelja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *