NESANICA-I-DEPRESIJA-SE-LECE-SVETLOSNOM-TERAPIJOM

Svetlosna terapija u lečenju nesance i depresije

Zimska sezona često donosi ne samo hladnoću, već i izazove vezane za mentalno zdravlje, posebno u vezi sa sezonskim afektivnim poremećajem (SAD). U borbi protiv ovih poremećaja, sve više pažnje privlači svetlosna terapija koju primenjujemo u našoj bolnici.

KAKO MI POMAŽE SVETLOSNA TERAPIJA?

Svetlosna terapija predstavlja inovativan pristup, imitirajući prirodnu svetlost sunca koja može biti ograničena tokom zimskih dana. Terapija svetlošću saveznik je u borbi protiv depresije i nesanice, koja može poboljšati mentalno zdravlje. 

Ako kod nas lečite bolesti zavisnosti naša svetlosna terapija pomoći će vam da lakše prebrodite proces odvikavanja od droga, alkohola ili kocke. 

Svetlosna terapija deluje tako što stimuliše lučenje neurotransmitera u mozgu, posebno serotonina, koji igra važnu ulogu u regulisanju raspoloženja. Takođe, ova terapija može smanjiti lučenje melatonina, hormona koji je povezan sa ciklusom spavanja i budnosti i koji može uticati na simptome sezonskog afektivnog poremećaja SAP-a, depresije i nesanice.

Tokom zimskih dana, kada je dan kraći, a sunce se manje pojavljuje na horizontu, mnogi ljudi doživljavaju pad energije i promene u raspoloženju. Svetlosna terapija pruža intenzivnu, ali bezbednu svetlost koja simulira sunčevu svetlost, podstičući proizvodnju hormona sreće, poput serotonina.

novo depo vanoxerin consta depo blokator

Naša LUMINOTERAPIJA VAM POMAŽE DA:

  • Zaustavite melatonin, da biste brže izašli iz unutrašnje jutarnje “magle”;

  • Stimuliše proizvodnju serotonina, promoviše pozitivno raspoloženje, izvor motivacije;

  • Regulišite druge hormone i procese odgovorne za vašu energiju, fokus i san.

 

PREPORUČUJE SE UJUTRU

Svetlosna terapija se preporučuje ujutru. Tokom zimskih i jesenjih tmurnih dana može značajno smanjiti simptome depresije i poboljšati opšte mentalno blagostanje.

Pre nego što započnete bilo kakav tretman, uvek se savetuje da se konsultujete sa našim psihijatrom.

Svetlosna terapija može biti efikasan dodatak tradicionalnim metodama lečenja depresije, ali individualni pristup je ključan za postizanje najboljih rezultata. U zimskim danima, kada Sunce nije uvek prisutno, svetlosna terapija može vas popraviti raspoloženje.

SVETLOSNA TERAPIJA KAO EFIKASAN TRETMAN U LEČENJU DEPRESIJE

Ovaj vid terapije pokazao se posebno efikasan kod sezonskog afektivnog poremećaja (SAD), gde nedostatak sunčeve svetlosti tokom zimskih meseci može uzrokovati simptome depresije. Međutim, sve više istraživanja ukazuje da svetlosna terapija takođe može biti korisna za lečenje klasične depresije i drugih oblika mentalnih poremećaja.

KOLIKO DUGO TRAJE TRETMAN?

Tokom svetlosne terapije, osoba sedi ispred specijalne lampe koja emituje jaku svetlost. Svetlost se obično primenjuje ujutro, od 30 minuta do sat vremena dnevno, u zavisnosti od intenziteta svetlosti koju koristi lampe. Tretmani se ponavljaju do nestanka simptoma.

Poboljšanja se najčešće uočavaju već nakon nedelju dana redovno svetlosne terapije. Nakon nestanka simptoma terapija se produžava u skladu sa individualnim potrebama pacijenta.Preporučuje se da se terapija sprovodi svakodnevno tokom određenog vremenskog perioda, obično ujutru, kako bi simulirala prirodni ciklus svetlosti tokom dana.

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU

Svetlosna terapija se smatra bezbednom i efikasnom metodom za lečenje sezonskog afektivnog poremećaja (SAP) i nesanice.

Prednosti svetlosne terapije uključuju smanjenje simptoma depresije, poboljšanje raspoloženja, povećanje energije i regulaciju spavanja. Takođe je važno napomenuti da su aparati za svetlosnu terapiju bezbedni.

Ipak, pre nego što započnete bilo koji tretman, uvek je preporučljivo konsultovati se sa našim psihijatrom kako bi se utvrdilo da li je ova terapija pogodna za vas i koja jačina i trajanje svetlosti su najbolji za vaše specifične potrebe.

Svetlosna terapija može biti efikasan dodatak tradicionalnim terapijama ili lekovima, ali individualni pristup i praćenje od strane stručnjaka su ključni za postizanje optimalnih rezultata.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju ANKSIOZNOSTI, depresiji, nesanici, bolestima zavisnosti ili zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *