DETOKSIKACIJA-OD-DROGA-I-ALKOHOLA

DETOKSIKACIJA od droga i alkohola – lečenje bolesti zavisnosti

Metode lečenja bolesti zavisnosti

Metode lečenja bolesti zavisnosti sastoje se iz nekoliko faza.

  • Prvu faza lečenja predstavlja detoksikacija (izbacivanje supstance iz organizma) i otklanjanje fizičke zavisnosti.
  • Druga faza lečenja je promena životnog stila tj. navika.
  • Treća faza i četvrta faza lečenja su rehabilitacione. Treća faza se odnosi na socijalizaciju, a četvrta faza se karakteriše ličnim radom i razvojom.

Stručni tim Specijalne bolnice iz oblasti psihijatrije “Sunce” uspešno rešava probleme kao što su odvikavanje od heroina, alkohola, kokaina, ekstazija i drugih psihoaktivnih supstanci.

 

Detoksikacija je prvi korak lečenja bolesti zavisnosti

Detoksikacija je prvi korak ka uspostavljanju apstinencije i uslov da osoba započne lečenje bolesti zavisnosti. Detoksikacija od droga je proces uklanjanja droga iz tela osobe koja je postala ovisna o drogama. To se postiže potpunim prekidom upotrebe droga. Detoksikacija može biti izazovna i teška, zato što se je telo naviklo na prisutnost . U većini slučajeva detoksikacija je praćena medicinskim nadzorom i terapijom kako bi se olakšale tegobe pri odvikavanju i osiguralo sigurno i učinkovito uklanjanje droga iz tela. Nakon detoksikacije, osoba obično nastavlja s terapijom ili programom rehabilitacije kako bismo obezbedili trajnu apstinenciju od droga i prevenciju ponovne upotrebe droga.

Detoksikacija je prva u nizu i kada se zavisnik dobro detoksikuje i stabilizuje, spreman je da se na adekvatan način “uhvati u koštac” sa problemom koji je doveo do dna samog zavisnika i njegovu porodicu.

Trajanje apstinencijalne krize zavisi od droge koja se zloupotrebljava.

Različte vrste detoksikacije

U zavisnosti od supstance koju je zavisnik koristio, postoje različte vrste detoksikacije kao metode lečenja:

DETOKSIKACIJA za zavisnike od heroina i opioida  primenjuje se klasična detoksikacija.

Cilj klasične detoksikacije od droga je da pomogne zavisniku da prevlada fizičku ovisnost o drogama i pripremi ga za daljnje tretmane rehabilitacije kako bi se postigao dugotrajni oporavak.

DETOKSIKACIJA  za zavisnike od kokaina i drugih stimulansa predviđena je detoksikacija i u trajanju od 7 dana.

Terapija koja se koristi je simptomatska, pomaže da se umanje simptomi apstinencijalne krize kao i da se u što većoj meri umanji žudnja za supstancama. Po završetku detoksikacije u terapiju se uvode blokatori da bi se kontinuirano žudnja držala pod kontrolom.

 DETOKSIKACIJA za zavisnike od alkohola 

Trajanje detoksikacije zavisi od težine kliničke slike i prisustva eventualnih komplikacija. Najčešće traje 7-10 dana. Ova faza se završava uvođenjem averzivne terapije (blokatora) i lekova koji smanjuju žudnju za alkoholom.

DETOKSIKACIJA  za zavisnike od lekova za smirenje i spavanje 

Predviđena je obustava  ovih lekova  postepenim smanjivanjem dnevne doze. Trajanje ovog protokola zavisi od početne dnevne doze leka. Smanjivanje doze leka se vrši postepeno i pažljivo da se ne bi provocirali simptomi apstinencijalne krize i da bi uspostavljanje apstinencije bilo bezbedno.

DETOKSIKACIJA za pacijente koji imaju bihevioralne adikcije (kockanje, zavisnost od video igrica, zavisnost od interneta, zavisnost od kupovine, pornografije i sl.) 

Predviđeno je  psihoterapijsko lečenje koncipirano u odnosu na posledice koje su nastale tokom problema.

DETOKSIKACIJA za pacijente koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance bez razvoja zavisnosti

Ovi pacijenti ne zahtevaju detoksikaciju i lečenje apstinencijalne krize te se odmah započinje psihoterapijsko lečenje uz praćenje opšteg stanja i eventualnog uvođenja odgovarajuće psihofarmakoterapije i blokatora.

 

lečenje zavisnosti

Nakon detoksikacije slede BLOKATORI

Po završetku detoksikacije, potrebno je stabilizovati apstinenciju. Stabilizovanje apstinencije podrazumeva postepenu obustavu antikrizne terapije i uvodjenje drugih lekova. Ovo je naročito važno kod pacijenata koji pored zavisnosti imaju još neki psihijatrijski poremećaj (depresija, stanja straha, psihoza, poremećaji ishrane,  poremećaji ličnosti) koji zahteva pažnju i lečenje. Često se dešava da tek kada se prestane sa uzimanjem alkohola ili droge ovi poremećaji postaju očigledni. Pored uvođenja psihofarmaka u redovnu terapiju uvode se blokatori.

Detoks rešava fizičku zavisnost, međutim psihološka zavisnost je i dalje prisutna.

Pogledajte snimke i SVEDOČENJA naših IZLEČENIH pacijenata na linku OVDE.

Ukoliko imate nedoumicu da li neko iz Vašeg okruženja ima problem sa zavisnostima, pozovite nas radi saveta i mi ćemo Vam pomoći. Svakog dana od 7 do 21h +38169 243 76 62 +38164 243 76 61.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *