Alkoholizam kod omladine i prevencija zavisnosti od alkohola

Alkoholizam kod omladine i prevencija zavisnosti od alkohola

Koliko je alkoholizam učestao kod omladine? U kojim situacijama mladi najčešće piju i kako najčešće postaju zavisnici od alkohola? Da li sprovodimo DETOKSIKACIJU?

Alkoholizam među mladima postaje sve učestaliji, često zbog socijalnog pritiska i traženja identiteta. Mladi često posežu za alkoholom u društvenim situacijama, tražeći prihvatanje. Redovno konzumiranje alkohola može dovesti do zavisnosti.

novo depo vanoxerin consta depo blokator

Mladi se često suočavaju sa pritiscima da se uklope u društvo, a alkohol postaje čest izbor kao sredstvo za socijalnu integraciju. Između vršnjačkog pritiska, želje za prihvatanjem i eksperimentisanja, mladi često ulaze u svet alkohola ne razmišljajući o posledicama.

Situacije poput zabava, koncerata ili sportskih događaja često se povezuju sa konzumacijom alkohola među mladima. Pri tom, nedostatak adekvatne edukacije o rizicima alkoholizma i nepravilna percepcija o “normalnosti” pijenja u određenim situacijama dodatno doprinose ovom problemu.

Proces postajanja zavisnikom od alkohola kod mladih često ima postepen tok. Početno eksperimentisanje može prerasti u redovno konzumiranje kao sredstva za opuštanje ili suočavanje sa stresom. Nedostatak emocionalne podrške ili neki oblik trauma može povećati rizik od zloupotrebe alkohola kao mehanizma samolečenja. Vršnjački uticaji igraju ključnu ulogu, budući da mladi često podležu grupnom pritisku i prihvataju alkohol kao deo svoje identifikacije.

Alkoholizam kod omladine i prevencija zavisnosti od alkohola

Prevencija alkoholizma među mladima zahteva podršku čitavog sistema. Edukacija o rizicima, promocija emocionalnih veština, i jačanje roditeljske podrške mogu imati značajan uticaj. Važno je podstaći mlade da razvijaju zdrave mehanizme suočavanja sa stresom i da budu svesni dugoročnih posledica zloupotrebe alkohola. Kroz zajednički napor, možemo stvoriti okruženje koje podstiče mentalno zdravlje i odbacuje zloupotrebu alkohola među mladima.

U našoj bolnici pružamo celokupnu podršku pri procesu lečenja zavisnosti od alkohola proverenim metoda koje su zaista pokazale uspešne rezultate.

Alkoholizam i ostale bolesti zavisnosti su bolesti koje kao i druge i zahtevaju određen protokol lečenja. Lečenje počinje detoksikacijom (Prva faza lečenja bolesti zavisnosti). Po završetku detoksikacije u terapiju se uvodi averzivna terapija (blokatori u vidu tableta/depo injekcija/implanta radi održavanja apstinencije. Preporuka je da se lečenje nastavi u Drugoj fazi lečenja bolesti zavisnosti (pročitajte više o Metodama lečenja).

Ukoliko želite da dobijete još informacija o lečenju zavisnosti od ALKOHOLA zakažete termin kontaktirajte nas putem maila: info@bolestizavisnosti.co.rs ili pozovite: +38169 243 76 62 (viber/whatsapp)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *